Завтра, 9 лютого, знову польські фермери розпочинають загальнонаціональний страйк з блокування всіх пунктів пропуску на кордоні між Польщею та Україною.

Про те, як Україна може вплинути на блокаду польсько-українського кордону, розповів в етері ГІТУ Юлій Зоря, експерт у сфері українсько-польської торгівлі.

За його словами, українська держава мусить вплинути на це.

Нагадаємо, що попередня блокада кордону на Ягодині тривала 64 дні.

«Україна може і мусить вплинути на блокаду. Адже саме наша країна може навпаки покращити життя польських фермерів, завдяки співпраці, просто про це треба повідомити поляків», — каже експерт.

Читайте також: Блокада кордону: угорські перевізники також планують провести протест

Він переконаний, що прокомунікувати з польськими суспільством має саме Україна.

«По-перше, у зубожінні польських фермерів винна попередня влада. Щоб інвестувати в розвиток польського села і переробну галузь Польська Республіка має подбати про своїх фермерів, прорахувати бізнес-план та розказати їм що і як треба зробити, щоб вони нормально заробляли», — наголошує пан Юлій.

По-друге, українцям з поляками потрібно об'єднуватися.

«У нас є дешеве зерно, беріть його, переробляйте і давайте спільно експортувати — такий має бути наратив. Наступний наратив: поляки продають до нас молоко і м'ясо, воно дійсно конкуренційне, ми ж його приймаємо, тому поляки мають приймати й наше зерно. Це ж не може бути гра в одні ворота», — повідомив чоловік.

Він акцентує на тому, що краще безпечно, надійно та стабільно співпрацювати разом та заробляти, а не брати чиїсь дотації, витрачати їх і так знаходячись на межі зубожіння.

«Ці речі треба, щоб хтось прокомунікував. На мою думку, це має сказати полякам український бізнес», — додає Юлій Зоря.

Хто насправді блокує українсько-польські кордони, дізнавайтеся у ВІДЕО: