Великий піст – це найдовший, найважливіший та найсуворіший піст у християнському календарі. Він триває 48 днів, проте для католиків і православних має різну дату початку

Коли для християн східного обряду розпочинається піст та які його особливості, розповідає «Еспресо.Захід».

Великий піст 2024: дата початку

Дата першого дня Великого посту залежить від часу святкування Великодня, оскільки він розпочинається за сім тижнів до Воскресіння Господнього. У цей період шанують сорокаденне перебування Ісуса Христа в пустелі. Це Свята Чотиридесятниця, до якої приєднується Страсний тиждень.

Для православних християн та греко-католиків цьогорічний Великий піст розпочнеться 18 березня і триватиме по 4 травня включно – тобто по передвеликодню суботу, а вже 5 травня наставне Великдень. Тим часом католики вже перебувають у часі посту, адже у 2024 році Великдень святкують набагато раніше. Тож для них піст почався ще 14 лютого, а завершиться святом Світлого Христового Воскресіння 31 березня.

Особливості Великого посту: від чого варто відмовитись, а що навпаки – варто робити

Кожен тиждень Великого посту присвячений події або святому: Торжество Православ'я, Григорія Палами, Хрестопоклонний, Іоанна Лествичника, Марії Єгипетської, Вхід Господній в Єрусалим.

Що варто робити під час Великого посту

Найважливішим під час посту є не матеріальне, а духовне. Адже Великий піст – це не лише відмова від певної їжі, але й від шкідливих звичок і веселощів. Найперше це – час каяття, роздумів і молитви.

У цей період не влаштовують весіль та інших гучних забав. Не беруть участі у танцях та інших яскравих розвагах. Окрім того, у сучасному світі радять ще зменшити час перед телевізором та у соціальних мережах.

«У часі Великого посту ми вчимося панувати над собою, над своїми вадами й пристрастями, вдосконалюватися у духовному християнському житті. Тому Великий піст – це час праці над собою», – наголошував у попередні роки глава УГКЦ блаженніший Святослав.

Тож 48 днів посту перед Великоднем варто розглядати вірянам як час роздумів та роботи над тим, аби ставати кращими. Час на молитву, милосердя до інших та відділення головного від другорядного.

Разом із тим традиційно Церква закликає упродовж посту утримуватися від вживання продуктів тваринного походження та алкоголю. Утриматися від посту у їжі можуть діти, хворі, вагітні та жінки, що годують.

Що не можна їсти під час Великого посту

У перший день Великого посту і Страсну п’ятницю – піст найсуворіший, тобто треба утримуватися від вживання м’ясних і молочних продуктів та яєць, а також страв, які містять ці продукти.

Упродовж першого тижня Великого посту та усіх днів Страсного тижня необхідно утримуватися від споживання м’ясних продуктів і страв. Також від цих продуктів і страв потрібно утримуватися у понеділок, середу та п’ятницю інших тижнів Великого посту. Тоді, як у вівторок та четвер дозволено споживати усі види їжі.

Натомість можна їсти у дні посту продукти рослинного походження, як от фрукти, овочі та сухофрукти. У списку дозволеного також різноманітні каші на воді, гриби, соління, горіхи, кава, чай, узвари і компоти.

Фото з відкритих джерел