10 березня в Україні вшановують пам'ять українського національного літературного генія Тараса Шевченка. Задля популяризації творчості видатного письменника щорічно проходить конкурс Шевченківських читань «Свобода».

Про цей конкурс, які умови та хто може взяти участь у ньому, в етері ГІТу поговорили з організаторкою міжнародного конкурсу Шевченківських читань «Свобода» Олесею Кривопишею.

Як вона зазначила, останні три роки конкурс відбувається у відеоформаті, оскільки через повномасштабну війну небезпечно збирати учасників наживо.

«Географія конкурсу дуже широка, наприклад, у 2023 році були представники з усіх 24 областей України. Найбільш активними областями є Київська, Черкаська, Рівненська та Донецька. Зокрема, учасники з Бахмуту, Часового Яру, Курахового, Лиману — як діти, так і дорослі. Їх декламування було настільки проникливим, вони знаходили такі акценти, які інші учасники не могли продемонструвати. У зв'язку із їх трагічним досвідом, вони пропускали через себе поезії Шевченка і могли більше нам розказати», — поділилась пані Олеся.

Як повідомила організаторка, реєстрацію відкривають та збирають відеороботи з 1 березня до кінця цього ж місяця. Цьогоріч конкурс відбудеться вже вп'яте.

Кривопиша зазначає, що вікових обмежень для участі немає:

«За 5 років проведення конкурсу найменшій наші учасниці було 2 роки 10 місяців і вона дуже гарно продекламувала "Світає, край неба палає, соловейко в темнім гаї сонце зустрічає"(уривок з поеми "Сон", — ред.). Дуже надихає, що в нас діти з пелюшок слухають Тараса Шевченка і вже з 3-х років починають декламувати».