Новим командувачем ОК «Захід» призначили генерала Володимира Шведюка. Як стало відомо, раніше служив у силах Територіальної оборони.

«Еспресо.Захід» розповідає, хто такий Володимир Шведюк і що про нього відомо.

Навчання та початок служби

Володимир Шведюк народився 23 червня 1969 року на Вінниччині у родині військового. Його батько служив у танкових військах, тож і син пішов шляхом батька, закінчивши у 1990 році танкове училище. А тоді вирушив на службу до Німеччини. Звідти повернувся вже у незалежну Україну 1992 року.

«Мабуть, мій офіцерський шлях також є типовим: командир танкового взводу, потім командував ротою і так до генеральських посад», – розповів він у розмові з АрміяInform.

У 2003 році Володимир служив у морській піхоті у Криму, згодом у береговій охороні, проте 2006 року звільнився. Вже під час служби закінчував у 1999-2001 та 2019-2021 роках Національну академію оборони України. А початок АТО у 2014 році також зустрів на території Криму, тоді він перебував на державній службі. Але не гаючи часу разом із дружиною виїхали до Чернівців.

Служба під час АТО та повномасштабного російського вторгнення

Після повернення із Криму Володимир Шведюк прийняв рішення повернутися на військову службу. Пройшов відповідну перепідготовку Львівщині, а тоді у 2015 році його призначили на посаду начальника штабу – першого заступника командира 59-ї окремої мотопіхотної бригади.

Від 21 травня 2016 року був призначений на посаду військового комісара Чернівецького обласного військового комісаріату оперативного командування «Захід» ЗСУ

А вже у 2018 році Володимир Шведюк став командиром 59-ї окремої мотопіхотної бригади і залишався на посаді по 2019 рік. Після того до березня 2022 року він перебував на посаді заступника командувача сил Тероборони ЗСУ.

У березні 2022 року став начальником штабу угруповання Об’єднаних сил. А з січня 2024 року Володимир Шведюк – начальник штабу – заступник командувача Сил ТрО ЗСУ.

Нагороди та звання
  • Орден Богдана Хмельницького III ст. (2018 рік) – за вагомий особистий внесок у зміцнення обороноздатності Української держави, мужність, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені під час бойових дій, зразкове виконання службових обов’язків.
  • Орден Богдана Хмельницького II ст. (2022 рік) – за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.
  • Відзнака «Доблесть і честь».
  • Відзнака «Знак пошани».
  • Відомча заохочувальна відзнака Міністерства оборони України «Вогнепальна зброя» (АПС).
  • Лицарська почесна відзнака «Орден Звитяги» (2022 рік).

Із 17 червня 2022 року Володимир Шведюк має звання бригадного генерала.

Читайте також: Герой України з Волині очолив Одеську військову академію