Історія — це пам'ять будь-якої галузі культури, кожного народу, всього людства. Як історія життя кожної окремої людини втілюється в особливостях її індивідуальності (у її знаннях, уміннях, рисах характеру), так і історія всього людства втілена у всіх досягненнях сучасності.

Для розуміння сучасного стану людства, його соціальних установ, інститутів, тих чи інших галузей культури — потрібно знати їхню історію. І ніяк не можна обмежуватись спільними знаннями про історію країни в цілому, необхідно знати історію свого краю, місця, де ти народився та виріс.

Пізнання історії рідного краю, району, селища дає можливість зрозуміти, хто ми є, хто наші предки, що вони нам заповідали, краще оцінити минуле, зрозуміти сьогодення, зазирнути у майбутнє, допомогти духовному відродженню народу. Навіть допомогти краще зрозуміти власні проблеми. Знання способів вирішення завдань у минулому здатне підказати нам шляхи подолання наших сучасних труднощів або хоча б утримати від прийняття невірних рішень.

Багато людей в Україні вважають, що високі бали з історії у школі автоматично гарантують вражаючі результати на ЗНО та НМТ без додаткових зусиль. Проте це далеко не так. Насправді, досвід показує, що іспити, зокрема зовнішнє незалежне оцінювання, створюють виклики навіть для учасників олімпіад. Без повторення вивченого матеріалу, зокрема дат і фактів з молодших класів, важко дати відповіді на багато запитань національного мультитесту. Із підготовкою вам можуть допомогти в Київському інституті бізнесу та технологій https://kibit.edu.ua/pidhotovka-do-nmt-z-istorii-ukrainy/.

Спеціально розроблені курси допоможуть вам підготуватися до НМТ із історії України з ефективністю та комфортом. Весь навчальний матеріал розроблено відповідно до офіційної програми ЗНО на 2024 рік, затвердженої Міністерством освіти та науки України.

Варто зазначити, що окрім тестів, Історія потрібна людині, щоб зрозуміти витоки сьогодення. Що було до нас, що привело нас до такого життя. Чому ми живемо саме в такій країні, а не в іншій? Чому уклад в Україні, влаштований саме так? На ці запитання може дати відповідь «Історія».

Також історія грає вирішальну роль розвитку національної самосвідомості. Знання допомагають нам усвідомити свою приналежність до управління нацією та зрозуміти, що ми робимо вибір на користь інших людей, які живуть у нашій країні. Історія допомагає нам відчути себе частиною великої та насиченої історичної тканини.

Історична свідомість має вплив на сучасність. Це формує наше розуміння власної історії, допомагає нам усвідомлювати своє коріння та цінності, а також робить внесок у вивчення наукових та інтелектуальних рішень, культури та мистецтва.