Останнім часом почастішали випадки скандалів на блокпостах в Україні. Військовозобов'язаних перевіряють, а люди намагаються перешкоджати працівникам ТЦК виконувати мобілізаційну роботу

Як працюють блокпости та скільки їх є, розповідає "Еспресо.Захід"

"Почнемо з того, що на заході України блокпостів не встановлюють, адже це обов'язки військових. У нас за погодженням з обласними військовими адміністраціями встановлені контрольні пости", - прокоментував керівник апарату Львівської ОВА Тарас Грень.

 У кожній області їх є різна кількість.

КПП на Львівщині, Прикарпатті, Волині: скільки їх і як працюють

До прикладу, на Івано-Франківщині діють 10 укріплених контрольно-пропускних пунктів. Як розповіли в ГУ Нацполіції області, є 5 цілодобових і ще 5 чергують у нічний період, тобто від опівночі до п'ятої години ранку.

На Львівщині таких пунктів є сім. Як розповів Тарас Грень, на них можуть чергувати поліція та представники ТЦК. Він відзначив, що у зв'язку із законом про мобілізацію розширювати їх кількість в області не планують.

Як додав львівський чиновник, основні завдання, які виконують поліцейські, – це перевірка документів, огляд транспортних засобів, перевірка вантажів, запобігання проникненню диверсійно-розвідувальних груп, незаконних збройних формувань та організованих злочинних груп, а також пошук людей, які оголошені в розшук. Окрім того, відповідно до постанови від грудня 2022 року виявляють осіб, які ухиляються від проходження служби під час мобілізації.

У головному управління Нацполіції у Львівській області у відповідь на запит "Еспресо.Захід" відповіли, що "розташування, мета розміщення, сили та засоби блокпостів. у тому числі особовий склад Нацполіції України, який несе на них службу, належать до переліку відомостей, що становлять службову інформацію в системі Нацполіції України". Тому така інформація містить обмежений доступ, а її поширення "може завдати істотної шкоди інтересам національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку, призвести до створення передумов для спроб намагань використати в інтересах певних сил діяльність ГУ НП у Львівській області, підвищення рівня дезорганізації діяльності ГУ НП у Львівській області".

Фото: Еспресо.Захід

У поліції Волинської області нам розповіли, що місце розташування постів узгоджують з обласною військовою адміністрацією, ОТУ "Волинь" та СБУ залежно від оперативної ситуації в області. За підсумками прийнятих рішень до Головного управління Нацполіції у Волинській області, для виконання в межах компетенції, направляють відповідні розпорядження та вказівки із грифом обмеженого доступу.

Де встановлюють прикордонні контрольні пости та які завдання виконують

Втім, до прикладу, на Львівщині ще є прикордонні контрольні пости. Їх в області також сім. Там можуть чергувати поліція, представники ТЦК та прикордонники.

Помічник начальника Західного регіонального управління ДПСУ Роман Павленко розповів "Еспресо.Захід", що працівники Державної прикордонної служби встановлюють контрольні пости у прикордонних смугах. Їх встановлюють уздовж державного кордону завширшки 5 кілометрів від лінії кордону, а також у контрольованих прикордонних районах, що мають ширшу географію. Тобто на ділянці, яка визначена в межах території району, міста, селища чи села, прилеглих до державного кордону.

"Ми виконуємо свої завдання в межах прикордонної смуги та контрольованих прикордонних районів самостійно, а за їхніми межами – разом з відповідними підрозділами національної поліції, – розповідає Роман Павленко. – Наразі до основних обов'язків прикордонників додалися заходи, спрямовані на дотримання правового режиму воєнного стану. Крім того, під час служби на контрольних постах виконуємо завдання, зокрема, з розшуку людей, які переховуються від суду та ухиляються від відбуття кримінальних покарань. Зауважу, що працівники Державної прикордонної служби України під час здійснення своєї оперативно-службової діяльності мають право розташовувати прикордонні наряди, пересуватися під час виконання службових обов’язків на будь-яких ділянках місцевості, що передбачено законодавством".

Роман Павленко додає, що за необхідності Державна прикордонна служба також може запроваджувати додаткові тимчасові обмеження на в’їзд у певні райони.