Міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що без розв'язання питання Волинської трагедії Україна не зможе вступити до Європейського Союзу.

Про це в ефірі ГІТу обговорювали з професоркою кафедри історії України та археології Волинського національного університету імені Лесі Українки та докторкою історичних наук Оксаною Каліщук.

Пані Оксана підкреслила важливість цієї заяви та наголосила, що такі теми часто використовуються політиками для досягнення своїх поточних політичних цілей. Це яскраво видно на прикладі Волинської трагедії. За словами Каліщук, еволюція сприйняття польським суспільством Волинських подій почалася ще на початку 90-х років. Останні опитування показують, що більше 80% людей знають про Волинську трагедію та її значення.

"Ми повинні розуміти, що на сьогодні в Польщі питання Волинської трагедії є вже вписаним в офіційну політику. З 2016 року в Польщі офіційно шанують жертв подій на західноукраїнських землях 11 липня", – розповіла Оксана Каліщук.

Вона також зазначила, що з початком широкомасштабної агресії росії на Україну, сподівання на те, що тема Волинської трагедії зійде нанівець, були ілюзією. Це питання чітко вписане в суспільну свідомість та державну політику Польщі.

Каліщук також нагадала, що навіть сам Косіняк-Камиш, попри свої заяви, визнає необхідність розв'язання цих історичних питань. Багато науковців досліджують цю тему, пишуть книжки та випускають передачі, щоб суспільство знало більше про Волинську трагедію.

"Варшава ніколи не буде розмовляти на рівних з Луцьком чи Львовом, вона буде розмовляти на рівних лише з Києвом. І поки ми не виконаємо це державне завдання і не зрозуміємо, що ця тема є важливою, доти ми не зможемо на рівних розмовляти й дискутувати щодо цієї проблеми. Ми будемо постійно натикатися на такі проблеми", – підсумувала професорка.