Голова Офісу Президента України Андрій Єрмак зосередив у своїх руках всю владу, ставши ключовою фігурою в економічних, політичних, зовнішньополітичних і військових питаннях, вважає український блогер, перекладач і дипломат Дмитро Чекалкін.

Такою думкою він поділився в ефірі ГІТу, коментуючи статтю міжнародної агенції Bloomberg про занепокоєння союзників України зростаючим впливом Єрмака.

«Насправді пан Єрмак не лише монополізував у своїх руках всю владу і повністю є сьогодні топменеджером по економічних,  політичних, зовнішньополітичних, військових питаннях, але  він монополізував також і канали комунікації з президентом. Якщо раніше були персонажі, які мали доступ  спілкуватися напряму з президентом (той самий Кубраков, Арахамія), то сьогодні такі циркулюють чутки, що практично будь-який контакт Зеленського можливий тільки за погодженням з Єрмаком.  Тобто він тримає президента в такій теплій ванні й повністю сьогодні обмежив його канали спілкування», - заявив Чекалкін.

Згідно з українськими законами та Конституцією, зауважує Чекалкін, немає жодних правових норм, які б надавали Єрмаку можливість так глибоко втручатися в зовнішню та внутрішню політику.

«Я за часів своєї  дипломатичної роботи якраз стикався з персонажами, які займали подібні позиції. Їх навантаження насправді  функціонально пов'язане було якраз з організацією роботи, графіку постачання тих чи інших необхідних матеріалів для першої особи. Будь це прем'єр-міністр Ізраїлю чи  якийсь там керівник структури подібної в Арабських країнах, не кажучи вже про Америку чи Британію, де це виключно така протокольна робота. Ніяким чином не може там така людина сконцентрувати подібну владу як в Україні», - додав він.