До підприємства-перевізника з тарифу 6 гривень за проїзд у маршрутці сьогодні доходить 4 гривні 69 копійок, решту забирає собі посередник – фірма «Сіті-кард».

Про це в ефірі ГІТу розповіла власниця підприємства ВТП «Санрайз» Олена Голєва.

«Директор департаменту економіки міськради Смаль хвалиться, що міський бюджет не витратив ні копійки на валідатори, тому це прекрасно, тому це чудово. Але підприємці готові були купити ті валідатори, для того щоб не платити ці відсотки. Тому що це дуже великий відсоток. Щоб ви розуміли: лучани платять 6 гривень, а до підприємства з кож-ного лучанина приходить (увага!) 4 гривні 69 копійок», – каже власниця підприємства-перевізника (на відео з 17:05 хв.).

За її словами, причина підвищення тарифів у Луцьку криється в діяльності «Сіті-карду».

«Тобто сьогодні, коли йде підвищення тарифу до 8 гривень, ви маєте розуміти, що через корупційну систему «Сіті-кард» до перевізника дійде максимум 6,50. Тобто якщо би сьогодні не було «Сіті-кард», абсолютно спокійно тариф міг бути 6,50, і перевізники отримували б те саме, що вони будуть отримувати після введення тарифу 8 гривень», – стверджує Олена Голєва (на відео з 20:02 хв.).

Вона розповіла, що під час запровадження електронних квитків фірма «Сіті-кард» протягом тестового періоду – перших 10 днів – показувала непогані результати.

«Але як тільки пройшов тестовий період і всі уклали з ними угоди, вони почали обманювати, – каже власниця «Санрайзу» (на відео з 18:19 хв.). – І людей (пасажирів я маю на увазі), і перевізників. У мене є безліч скріншотів, де за годину пропадає тисяча пасажирів. Наприклад, о 23-й годині є 20 тисяч пасажирів, які сплатили гроші, і мають прийти гроші на підприємство від 20 тисяч пасажирів – за годину тисяча пасажирів кудись зникає. І таких прикладів дуже багато. Я їх всі надавала міській раді, я просила їх втрутитись, я просила припинити цей безлад, тому що насправді ми не перейшли від готівки нікуди. Зараз готівку, яку платили водіям, платять так само, тільки «Сіті-карду» через їхні власні бокси. Ці бокси ніяк не сертифіковані в Національному банку. Фірма зареєстрована у Молдові. Це офшорна фірма. Два роки тому керівництво міста Кишинів посадили до в’язниці через співпрацю з цією самою компанією, де власник є той самий. Але це не хвилює наших чиновників. Їх хвилює, що ось «Санрайз» якось не так дивиться чи якось не так говорить. Напевно, тому, що тільки я можу із перевізників ось так вийти в ефір і розповісти правду, тому що для мене це важливіше».

Олена Голєва заявляє, що «Сіті-кард» – «це не та організація, яка в змозі забезпечити правильний облік».

«Сіті-кард», насправді, система, крім того, що вона налаштована на те, щоб нечесно працювати, вона насправді неефективна в тому плані, що вона не працює так, як би мала працювати, – каже підприємиця (на відео з 29:50 хв.). – Це їхній перший проєкт в елек-тронних квитках. Вони його ще досі доопрацьовують, вони щось там дописують. Ну от я вам наведу для розуміння один приклад. Чому, я не пам’ятаю, з якої причини Борис Смаль, директор департаменту (економіки – ред.) міської ради, надіслав мені кілька місяців тому розрахунок, скільки вартує один кілометр проїзду автобусів по місту. Він це зробив, узявши загальну виручку по маршруту і поділивши її на загальний кілометраж. Коли я почала цікавитись цим документами, які він надіслав, я не могла зрозуміти, чому є таке розходження і чому те неправда, те, що він надіслав. А потім я зрозуміла: «Сіті-кард» надав йому інформацію про кількість кілометрів, які здійснили перевізники за три місяці, і сказав, що це за рік. І ми почали далі шукати в «Сіті-карду», що відбувається. Виявляється, що у них не завжди ввімкнена GPS-навігація. І якщо, наприклад, маршрут 200 кілометрів, то це норма, що в них маршрут покаже 100 кілометрів. Чи, наприклад, в нас була ситуація, коли в нас аномально впала виручка в один день, щось там перестаралися в «Сіті-карді», ми, звісно, до них звернулися. І уявіть собі: на наступний день почали надходити гроші на ті автобуси, які взагалі стояли на ремонті і взагалі не виїжджали. Тобто до якоїсь правди система «Сіті-кард» не має жодного стосунку, до якогось обліку вона не має жодного стосунку. Точно так само до обліку кілометрів чи роботи і оголошення зупинок. Це не та організація, яка в змозі забезпечити правильний облік і правильну роботу того, що вони заявили».