Верховна Рада України ухвалила постанову, згідно з якою село Старий Чорторийськ Камінь-Каширського району Волинської області перейменовано на Чарторийськ.

За це рішення проголосували 247 депутатів на засіданні у четвер, 7 жовтня.

Таким чином, парламент підтримав подання Волинської обласної ради, яке найвищий представницький орган краю направив до Верховної Ради у березні 2020 року.

Спочатку Старий Чорторийськ планували перейменувати на Чорторийськ, відкинувши у назві прикметник.

Процедуру перейменування розпочали у 2016 році, провели збори села, затвердили рішення сільської ради, Маневицької районної ради, врешті 16 травня 2019 року Волинська обласна рада ухвалила рішення село Старий Чорторийськ перейменувати на Чорторийськ. Відповідне подання направили Верховні Раді.

Та 12 березня 2020 року Волинська обласна рада внесла зміни у своє рішення, замінивши літеру «о» в першому складі на «а». 

До Києва полетіло нове подання. Його розглянув Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України на своїх засіданнях 25 січня та 3 лютого 2021 року.

За результатами всебічного обговорення, як зазначають на веб-порталі Верховної Ради, Комітет вирішив підтримати перейменування села Старий Чорторийськ на Чарторийськ.

А в четвер, 7 жовтня 2021 року, за перейменування проголосувала і Верховна Рада.

Перейменування неоднозначно сприйняли місцеві історики і краєзнавці.

Зокрема, Петро Троневич у фейсбуці написав:

«Дурдом. Верховна рада перейменувала Старий Чорторийськ у ЧАрторийськ. В Україні, що вже не лишилося освічених людей?!»

Журналістка Наталія Малімон у своєму матеріалі в газеті «День» пише, що серед істориків досі точаться дискусії, «бо на Волині є як прихильники Чарторийська, так і Чорторийська, і кожен має свої аргументи».

«Навіть прізвище княжого роду, від якого виводять назву селища, зустрічається у різних варіантах. Вікіпедія пише, що «Чорторийські, Чарториські, Чарторійські, Чарторийські (пол. Czartoryscy, Czartoryskie)  княжий рід литовсько-руського (українського) походження, згодом повністю полонізувався, з 1433 року князі Священної Римської Імперії. Чорторийські походили від династії правителів Великого князівства Литовського Гедиміновичів», – йдеться у матеріалі.

А співробітник Українського інститут національної пам’яті, кандидат історичних наук Леся Бондарук зазначає, що лобіювала перейменування із Чорторийська на Чарторийськ Московська церква.

«Московський патріархат у селі Старий Чорторийськ спочатку перейменував себе Чарторийським, а тоді роками лобіював перейменування села в різних інстанціях через різних людей. За часів Порошенка це було неможливо. У часи президента Зеленського відбулося голосування «слуг народу» на догоду російській церкві в Україні», – написала Леся Бондарук у фейсбуці.

Вона додає, що князівський «польський рід походить від Черторийських. У літописах перша назва Чертарийськ», та аж ніяк не Чарторийськ.

До речі, Чорторийськ змінив назву на Старий Чорторийськ наприкінці ХІХ ст. Тоді у напрямку Ковель – Сарни була прокладена залізниця, а на ній була побудована станція Новий Чорторийськ, біля якої виросло селище з такою ж назвою.

А Чорторийськ стали називати Старим Чорторийськом.

Подання від 2020 року
Подання від 2020 року