На сучасній стадії розвитку вся світова «зелена генерація» не може бути ані сталою, ані надійною, ані передбачуваною.

Лютий 2021 року… У найбільшому штаті США – Техасі, температура падає до -21 °C. На безкраїх преріях штату розташовані найбільші в країні вітрові та сонячні парки, і всі вони одночасно покриваються шаром криги і зупиняються. Наступає блекаут. Усі, хто має газові котли, вмикають їх на повну потужність, включаються всі локальні газові, мазутні та вугільні станції, щоб забезпечити людям електрику. Вартість газу на місцевому споті доходить у деякий час до $2000 за 1000 кубометрів.

Уже у березні 2021-го жителі починають отримувати шалені комунальні рахунки. Техас – не багатий штат США, тож і досі місцевий уряд залагоджує комунальні борги населення, беручи частину витрат на себе. А оператори ВЕС – підраховують збитки.

Північна Європа та Великобританія нещодавно з гордістю звітували про те, що мають найбільші вітропарки на узбережжях північних морів і океанів. При температурі -20 °C усі вони також можуть одночасно зупинитися – і повториться ситуація з Техасом.

Нещодавно Великобританія заявила, що закрила останню вугільну шахту, а вже в серпні – вересні сиділа на «голодному» електропайку, бо «чомусь» сильно впала сила вітру. Усі вітропарки ледве виробляли обсяг енергії, необхідний для уникнення блекауту. Кліматологи попереджали, що тепла течія Гольфстрим, яка огинає Британські острови, методично сповільнюється, а з нею йдуть геть тепло, яке вона несла, і потужні вітри.

Так само про закриття останньої вугільної шахти відзвітувала Німеччина, це сталося ще 2018 року. Щоправда, обидві країни обійшли стороною питання роботи вугільних кар’єрів для видобування як бурого, так і звичайного, кам’яного, вугілля, які продовжують працювати. І ТЕСи на цьому вугіллі працюватимуть ще далеко за 2030 рік. Тож у разі чого прийдуть на допомогу пересічним громадянам Великобританії та Німеччини.

Взагалі Німеччина любить хизуватися тим, що виробляє найбільше «зеленої» енергії. Але забуває при цьому «уточнити», що регулювання її енергосистем здійснюють інші країни Євросоюзу: Франція – своїми АЕС, Австрія та Норвегія (де 90% виробітку електроенергії припадає на воду) – своїми гідроелектростанціями (ГЕС). І позиція Німеччини дуже дратує інших членів ЄС, адже ставить під загрозу стабільність їхніх власних енергосистем.

Якщо температура довгий час триматиметься у великому мінусі, то ГЕС також сильно скоротять свої можливості і вже не зможуть нічого регулювати. Німеччині доведеться випробовувати своїх громадян на міцність. Або дивитися на Швецію, яка вибудувала потужну структуру системи опалення населення на станціях спалювання побутового сміття. Це сміття вона закуповує по всій Європі.

Дивіться також: Що робить відділ екології в Луцьку?