У громадському транспорті Луцька, на відміну від Кропивницького, відсутнє зовнішнє звукове оповіщення на автобусах та тролейбусах щодо їхнього номерf та маршруту.

Про це в ефірі телеканалу ГІТ розповіла Оксана Саламатіна – голова первинної ГО незрячих міста Кропивницький.

За словами Оксани Саламатіної, яка нині мешкає у Луцьку, головною проблемою є, те що незряча людина стоїть на зупинці громадського транспорту і під’їжджає автобус чи тролейбус, то без сторонньої допомоги неможливо дізнатися, який це номер та яким маршрутом він прямує.

«Це викликає багато незручностей. В Кропивницькому з цим проблеми вже вирішено, - каже Оксана Саламатіна. – Всі тролейбуси та автобуси озвучені, тобто коли під’їжджає транспорт, то оголошується, що це маршрут такий-то і номер такий-то. Цей мікрофон добре чути і це добре не лише для незрячих, але й для людей похилого віку.»

Зі слів Оксани Саламатіною, в Луцьку транспорт, на жаль, неозвучений і піймати ту чи іншу маршрутку або ж сісти в неї – це означає повністю залежати від допомоги сторонньої людини.

Про інші проблеми з якими стикаються незрячі у Луцьку та як їх вирішують в інших містах України дізнаєтеся з інтерв’ю з Оксаною Саламатіною, яке вона дала телеканалу ГІТ в Міжнародний день сліпих. Відео дивіться з 5 хв. 30 сек.