Колишнього голову Ковельської міської МГО «Молоді регіони», заступника голови Ковельської міської організації Партії регіонів, а нині керівника депутатської фракції партії «Слуга народу» у Ковельській міській раді, начальника управління економічного розвитку та торгівлі міськвиконкому Юрія Кондратовича подали до нагородження орденом Данила Галицького.

Це викликало значний суспільний резонанс у місті залізничників.

У вівторок, 23 листопада, ситуацію навколо подання прокоментував на своїй сторінці у фейсбуці Ковельський міський голова Ігор Чайка.

Подаємо його допис без змін.

«Відповідно до закону “Про державні нагороди України” орден Данила Галицького — це державна нагорода, встановлена “для нагородження військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спецзв’язку та захисту інформації, а також державних службовців за значний особистий внесок у розбудову України, сумлінне та бездоганне служіння Українському народові”. Як бачимо, про чиновників місцевого самоврядування, яким є Юрій Кондратович, тут взагалі не йдеться.

Ініціатором подання про нагородження орденом Данила Галицького Юрія Вікторовича Кондратовича є Ковельська районна адміністрація, яка листом (№1718/11/2-21 від 17.11 2021 року) звернулась до голови обласної державної адміністрації Юрія Погуляйка з проханням порушити таке клопотання перед Президентом України, що й було зроблено. І саме Волинська ОДА через Ковельську РДА звернулась до нас із проханням надати характеристику Кондратовичу Ю.В. як ПРАЦІВНИКУ виконкому Ковельської міської ради, а не громадському діячу, та підготували всі необхідні документи. Ми це зробили.

Як міський голова я не маю жодних претензій до роботи Юрія Кондратовича на посаді начальника управління економічного розвитку та торгівлі. І не в моїй компетенції оцінювати його значимість як політика та громадського діяча та особистий внесок у розбудову України. Зауважу лише, що як керівник, я не питаю в людей, які працюють у виконкомі, про їхню партійну приналежність чи політичні погляди, а оцінюю їх винятково за професійними та людськими якостями. Проте, як посадова особа, маю робити все виключно так, як прописано в законі. По-іншому – не можна, бо притягнуть до відповідальності. Саме тому на запит Волинської ОДА ми підготували всі відповідні документи по Юрію Кондратовичу. Але я не розумію, чому Волинська ОДА, готуючи відповідне подання Президенту, проігнорувала чітку вимогу закону щодо переліку осіб, яким можна надавати цю нагороду та висунула на нагородження не державного службовця і не військового.

На мою думку, правильним рішенням в ситуації, яка викликала такий суспільний резонанс, має бути повернення до букви закону. Для цього Волинська ОДА має відкликати своє подання про відзначення Юрія Кондратовича орденом Данила Галицького як помилкове і таке, що не відповідає визначеним критеріям для претендентів на таку державну нагороду. Або ж сам Юрій Кондратович може відкликати свою кандидатуру, написавши відповідну заяву на ім’я голови Волинської ОДА. Сподіваюсь, мою думку не лише прочитають, а й почують...»

Довідково.

Юрій Кондратович народився у 1986 році в селищі Люблинець Ковельського району. Закінчив Волинський державний університет ім. Лесі Українки (2012 рік, «правознавство», юрист) та магістратуру в Східноєвропейському національному університеті ім. Лесі Українки (2017, публічне управління та адміністрування).

Працював менеджером, юрисконсультом приватного підприємця. Очолював Ковельський районний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, пізніше – на посаді начальника відділу державної реєстрації Ковельської районної держадміністрації. Був головою Ковельської міської МГО «Молоді регіони», заступником голови Ковельської міської організації Партії регіонів.

З лютого 2020 року – начальник управління економічного розвитку та торгівлі виконкому Ковельської міської ради.