Ексголова Волинської ОДА Олександр Савченко продовжує володіти 2 га землі на території Квітневої сільської ради Коростишівського району Житомирської області, яку ще у 2019 р. Верховний Суд зобов’язав повернути сільраді.

Про це написав Тарас Боросовський у виданні «20 хвилин. Житомир», пише видання Наші Гроші.

Наразі ексголова Волинської облдержадміністрації, генерал міліції у відставці Савченко є депутатом Житомирської облради та очолює КП «Еко-сервіс» Житомирської облради.

У 2008 р. голова Коростишівської РДА Олександр Братунь підписав розпорядження, згідно з яким було надано дозвіл на розробку проєкту відведення земель запасу сільськогосподарського призначення Квітневої сільради. В документі йшлося про 17 осіб, яким виділили по 2 га землі. Серед них, крім Савченка, ексголова Державного департаменту України з питань виконання покарань Олександр Галінський, начальник управління дозвільної системи та ліцензування МВС України полковник Валентин Медвідь.

Після розробки проєктів землеустрою у квітні 2009 р. посадовці Коростишівськогої РДА видали підписані держакти на право власності на землю. Проте розпорядження про затвердження проєктів землеустрою про відведення земельних ділянок під особисте селянське господарство райдержадміністрацією не приймалось. Відповідно передача землі була незаконною.

У травні 2011 р. прокуратура Житомирської області порушила кримінальну справу за фактом зловживання владою посадовцями Коростишівської РДА.

Крім того, облДержземінспекція встановила, що на спірних ділянках сільськогосподарського призначення проведено самочинне будівництво капітальних споруд – житлових будинків.

У серпні 2012 р. Коростишівський районний суд визнає недійсними усі видані акти на право власності на землю та зобов’язує знести самочинно збудовані житлові будинки.

Однак в Апеляційному судді Житомирської області вирішили, що оскільки відсутні докази, які б свідчили про наявність істотного порушення будівельних норм і правил, істотного відхилення від проєкту, самочинно збудовані будинки не підлягають знесенню. Суд вирішив, що факт самочинного будівництва на землях особистого селянського господарства не є підставою для знесення самочинно збудованих на них будівель.

Прокурор звернувся до Вищого спеціалізованого суду, який у лютому 2014 р. скасував усі раніше прийняті рішення і повернув справу на повторний розгляд. Суди тягнулися по грудень 2019 р., допоки Верховний Суд визнав недійними видані державні акти на земельні ділянки і зобов’язав їх повернути.

Питання знесення самочинно збудованих будинків слід розглядати не в цивільному, а в адміністративному порядку, тому рішення в цій частині судді скасували.

Таким чином, усі власники мали б виконати рішення суду і повернути Коростишівській ОТГ незаконно передані землі. У разі, якщо це не відбувається добровільно, виконання рішення суду покладається на держвиконавців. Але після двох років рішення так і не виконане, – пише видання.

У декларації за 2020 р. Олександр Савченко вказує, що досі володіє наданими йому 2 га землі.

Відповідальності за незаконну передачу земель також ніхто не поніс. Кримінальну справу по обвинуваченню першого заступника Коростишівської РДА райсуд у серпні 2012 р. закрив по амністії.

Відносно начальниці управління Держкомзему у Коростишівському районі суди тягнулися понад 4 років. Спочатку її визнавали винною, потім скасовували вирок, повертаючи на повторний розгляд. Так повторювалося декілька разів, доки у лютому 2015 р. Коростишівський райсуд не виніс остаточний вирок. За ним чиновницю визнали невинуватою та виправдали через відсутність складу цього злочину, оскільки на той час держакти ще не були скасовані.

Вигравши кримінальну справу, чиновниця подала на прокуратуру цивільний позов. У ньому вона забажала стягнути 1 млн гривень завданої заподіяної моральної шкоди та компенсувати витрати у 71 тис. на правову допомогу. Коростишівський райсуд присудив 500 тис. гривень моральних страждань і компенсувати вартість юридичних послуг. Апеляційний суд зменшив розмір моральної компенсації до 100 тис. гривень. У підсумку у грудні 2019 р. з бюджету чиновниці, яка продовжувала працювати на держслужбі, сплатили 172 тис. гривень компенсації.