Приміщення на проспекті Волі, 8, в якому понад 60 років працювала книгарня «Освіта», Луцька міська рада виставила на продаж. Аукціон відбудеться 23 листопада.

Про це йдеться на сайті Prozzoro.

Стартова ціна продажу приміщення площею 174,4 кв. м – 5 мільйонів 567 тисяч гривень, хоча ще у 2018 році тодішній голова Волинської обласної ради Ігор Палиця обіцяв, що дешевше, ніж за 15 мільйонів Луцька міська рада приміщення книгарні не продасть.

«І ніхто не закриває книгарню «Освіта», – говорив Ігор Палиця в ефірі місцевого телеканалу 26 вересня 2018 року. – Після того, як ми отримаємо листа від міської ради, ми перенесемо їх на проспект Перемоги в приміщення обласної комунальної власності, де раніше був ресторан «Краків», вікна якого будуть виходити прямо на проспект Перемоги. І буде зроблений ремонт, і вони спокійно переїдуть і далі будуть продавати книгу, яку вважають за потрібне. Нікуди нічого не щезне. Інтелігенція міста, яка звикла до цих послуг, до спілкування в книгарні, буде іти не на проспект Волі, а буде йти на проспект Перемоги. Теж прекрасне місце. Це все інсинуації, що вони розповідають. Знаю друге: почому місто збирається продавати цей магазин. Там 280 квадратних метрів – «Освіта» і поряд ще один магазин. Вони будуть його продавати не дешевше, ніж за 15 мільйонів гривень через Prozzoro офіційно. Скажу зразу: ні я, ні мої знайомі не збираємося брати участь в купівлі цього магазину. Буде купувати той, хто хоче купити, але дешевше, ніж 15 мільйонів, місто не продасть, так як вони збираються отримати гроші». 

Нагадаємо приміщення книгарні «Планета», яку закрили у 2017 році, в листопаді 2018-го продали з аукціону за 7 мільйонів 700 тисяч гривень (стартова ціна була 3 мільйони 149 тисяч 40 гривень). Нині там кав’ярня мережі «IDEALIST COFFEE CO» Сергія Корецького, колишнього генерального директора компанії WOG (власник – нардеп, член депутатської групи «За майбутнє» Степан Івахів). Власницею закладу на умовах франшизи є Ангеліна Богданович, дружина бізнесмена-забудовника і депутата Луцької міськради від партії «За майбутнє» Андрія Разумовського.

Також нагадаємо, КП «Освіта» нині на стадії ліквідації. Попри запевнення Ігоря Палиці, що книгарню збережуть, Волинська обласна рада на сесії 27 травня 2021 року ухвалила рішення про ліквідацію КП «Освіта» і її приєднання до КП «Інформаційно-аналітичний центр «Волиньенергософт» (розташоване на вулиці Винниченка, 67).

А 26 серпня 2021 року луцькі депутати під час пленарного засідання 17-ї сесії Луцької міської ради підтримали проєкт рішення виставити приміщення на проспекті Волі, 8, де була книгарня «Освіта», на продаж з аукціону без умов.