Проєкт Регіональної програми розвитку транскордонного співробітництва на 2022 – 2027 роки, підготовлений департаментом зовнішніх зносин та залучення інвестицій Волинської ОДА, відправили на доопрацювання.

Таке рішення ухвалили на засіданні постійної комісії обласної ради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій, повідомляє пресслужба Волиньради.

Найперше члени комісії також проаналізували звіт про виконання Регіональної програми розвитку міжнародного і транскордонного співробітництва за 2018-2021 роки. Директорка департаменту зовнішніх зносин та залучення інвестицій ОДА Вероніка Бальбуза поінформувала, що за цей період в області реалізовувалось близько 40 проєктів, на загальну суму понад 21 млн євро. Це різні за обсягами проєкти у рамках Програм транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна 2014–2020» та «Білорусь-Україна», європейських програм підтримки політики регіонального розвитку в Україні, партнерства з енергоефективності та довкілля. Зазначалося, що міжнародне співробітництво Волинь здійснює у рамках 130 міжнародних угод.

Найбільшій критиці депутати піддали інвестиційну діяльність, яка, на їх думку, обмежується лише створенням інформаційного порталу. Депутати нарікають на відсутність комунікації чиновників із членами профільної комісії. Вони також наголошують на необхідності залучення обранців громади до участі у міжнародних заходах та включення їх до складу делегацій Волинської області.

Члени профільної комісії більшістю голосів підтримали пропозицію депутата Івана Мирки щодо необхідності завчасного інформування членів комісії з міжнародного співробітництва щодо заходів з міжнародної співпраці та зовнішньоекономічних зв'язків регіону та залучення до участі у них представників депутатського корпусу. Також комісією рекомендовано активізувати роботу з проведення міжнародних економічних форумів.

Що ж до проєкту Регіональної програми розвитку транскордонного співробітництва на 2022 – 2027 роки, то члени профільної комісії одноголосно зійшлися на тому, що програмному документу бракує конкретики та практичності. Зокрема, голова комісії Юлія Вусенко запропонувала внести до переліку заходів організацію для фахівців тергромад навчання з проєктної діяльності. Відтак депутати спрямували програму на доопрацювання в частині термінів та способів її реалізації, основних завдань та очікуваних результатів. Цей документ члени комісії мають намір повторно розглянути на найближчому засіданні.