У середу, 15 грудня депутати Верховної ради України у другому читанні 348 голосами підтримали проєкт Постанови про перейменування міста Володимир-Волинський.

1 жовтня під час десятої сесії Володимр-Волинської міської ради депутати підтримали ініціативу щодо повернення місту Володимиру-Волинському історичної назви «Володимир», пише Суспільне.

Історична довідка

Вперше Володимир-Волинський згадується в лiтописах пiд 988 роком, коли київський князь Володимир Святославич, прозваний за свої діла «Великим» здійснив похід на Захід. Тут на землях волинян та бужан, на правому березі річки Луги підпорядкував язичне місто під назвою Ладомир. І у 988 році нарік його своїм іменем – Володимир, – йдеться на сайті міста.

У 1795 році Володимир приєднаний до Росiї, як повiтове мiсто новоутвореної Волинської губернiї i перейменовано у Володимир-Волинський.

Науковий співробітник Інституту історії Національної Академії наук Віталій Скальський, дійшов висновку, що вперше назва міста «Володимир-Волинський» використовується лише з 1911 року, щоб вказати, що місто належить до Волинської губернії.

Чому у Володимирі-Волинському вирішили перейменувати місто

Міська рада Володимир-Волинського хоче повернути місту історичну назву «Володимир», відкинувши частину «Волинський», яку почали використовувати за Російської імперії, щоб не плутати з іншим містом в Росії.

Спроби перейменувати місто робилися ще з 1990-х років, але тоді таке рішення не підтримала місцева влада.

Деколонізація триває! Міська рада Володимира Волинського підтримала рішення про повернення місту історичної назви – Володимир, без причепки вигаданої росіянам, – прокоментував це рішення депутат Верховної Ради та колишній директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Що зміниться для жителів Володимира

У місті нині живе близько сорока тисяч мешканців. «Для жителів нічого не зміниться», – каже речниця міської ради Тетяна Ізотова. Додає: зміна назви, перш за все, стосуватиметься офіційних документів і комунальних закладів. Людям змінювати паспорти про реєстрацію місця проживання не доведеться, подібний досвід вивчали у Переяславі-Хмельницькому, який став Переяславом і для людей нічого не змінилося.

Нагадуємо, перейменування Володимира викликало ажіотаж в Росії. Ця новина викликала небувале обурення в Росії, де знаходиться однойменне місто – центр Володимирській області, розташований за 184 кілометри на схід від Москви. Адже обидва міста мають багату історію. Володимир в Росії входить в «Золоте кільце» – групу старовинних російських міст. Про його дату заснування історики до єдиної думки не дійшли. Нею вважають і 990 рік, і 1108 – дату першої згадки.