Луцька міськрада запрошує підприємства і підприємців до участі у конкурсі на найкраще новорічне оформлення об’єктів та закладів «Вітражі новорічних фантазій».

Четвертий пункт мети, так, вам не здалося, саме мети, а не переліку завдань конкурсу, збігається з одним із критеріїв оцінки. Процитуємо підпункт мети: "святкове оформлення об’єктів та закладів з використанням світлових елементів, сучасних оздоблювальних матеріалів та святкових прикрас".

Інспектор ревізор до претендентів не вирушатиме – достатньо фото (мінімум із трьох ракурсів, кількість кадрів не встановлена) та/або коротке відео до 1,5 хв; всі ілюстрації повинні були високої роздільної здатності, тобто хорошої якості, й зроблені у світлу та темну пору доби. 

Загальна оцінка оформлення об’єкта (закладу) складається з суми всіх оцінок за критеріями. Максимальна оцінка – 5 балів за кожен:

  • оформлення прилеглої території;
  • тематичність оформлення;
  • використання сучасних оздоблювальних матеріалів, світлових елементів;
  • оригінальність дизайну оформлення;
  • санітарно-технічний стан об’єкта (закладу) та прилеглої території.

Деталізацій до таких розмитих критеріїв немає. Припускаю, що мінімум 5 балів отримає кожен учасник, адже ймовірність відійти від теми, умовно кажучи, прикрасити вітрину на великодній мотив під час різдвяних свят – нульова. Територія, хоч і належить царині намацального й вимірюваного, ставить конкурсантів у нерівні умови. Якщо, наприклад, є лише вітрина, то підприємець має втратити цілий критерій? Чи йому дадуть поблажку за розчищений прохід до закладу, хай це навіть менше одного метра квадратного? Сучасні гірлянди будуть у всіх, бо це щонайменше гарантія протипожежної безпеки. Заклад не зголошувався б на конкурс, якби його санітарно-технічний стан був сумнівним чи мав очевидні вади.    

Практика обирати найкращі вітрини не винахід Луцька. Очі розбігаються від переможців різних років та країн.   

Це одна із "Christmas Story" вітрин великобританського універмагу Liberty London 2018.

А це ірландський універмаг Brown Thomas в Дубліні 2019, у різдвяному часі образи стилізацію золотого часу подорожей залізницями.

 І для контрасту французька вітрина Galeries Lafayette 2019 із темою "різдвяний вулик", де гламурні бджоли чепуряться до святкувань. 

Якщо ви людина азартна, перед ознайомленням можете побитися із кимось об заклад на мандаринку, наприклад: чи є в комісії людина, професійно причетна до візуальних комунікацій? Художник, дизайнер, митець? Знавець семіотики? Працівник креативних індустрій? Може, організатор світлових шоу чи святковий фотограф зі стажем? Хоча хто зна, може, в комісії є люди зі сертифікатами онлайн-курсів з естетики, люди, які навіть серед ночі відтворять єдино правильну дефініцію оригінальності й неупереджено нададуть вердикт. 

Організатори пишуть, що конкурс сприятиме:

  • "покращенню естетичного вигляду міської території громади"
  • "формуванню новорічного креативного середовища, туристично-привабливого іміджу громади".

Якби ці тези виникли в іншому документі, де йшлося б про необхідність запровадження в Луцьку дизайн-коду,  вони пасували б краще. Однак про дизайн-код в Луцьку говорять хіба приїжджі фахівці на зразок Чаплінського, молоді урбаністи й архітектори.

Відповідно до розпорядження міського голови, до 19 січня 2022 комісія має підбити підсумки, заявки ж можна надсилати від 19-го до 31-го  грудня 2021. Відділу обліку та звітності міської ради доручено оплатити видатки на проведення Конкурсу за рахунок коштів, передбачених Програмою підтримки малого і середнього підприємництва Луцької міської територіальної громади на 2022–2026 роки, затвердженою рішенням міської ради від 24.11.2021 № 22/53.

Оскільки на відзначення шести переможців виділять 49 700 гривень, цікаво дізнатися критерії і, звісно, склад журі, яке в документації названо комісією.

СКЛАД КОМІСІЇ з підбиття підсумків конкурсу на найкраще новорічне оформлення об’єктів та закладів «Вітражі новорічних фантазій»:

  • Чебелюк Ірина Іванівна – заступник міського голови, голова комісії.
  • Смаль Борис Анатолійович – директор департаменту економічної політики, заступник голови комісії.
  • Біскуп Тетяна Миколаївна – в. о. голови правління громадської організації «Асоціація захисту прав малого та середнього бізнесу “Бізнес- Волинь”», фізична особа-підприємець (за згодою).
  • Дацюк Юлія Миколаївна – заступник директора департаменту економічної політики.
  • Маруняк Андрій Ярославович – заступник директора департаменту містобудування, земельних ресурсів та реклами, начальник управління містобудування та архітектури.
  • Козак Іван Веніамінович – начальник відділу по благоустрою міста та поводження з побутовими відходами департаменту житлово-комунального господарства.
  • Кравчук Роман Петрович – депутат Луцької міської ради (за згодою).
  • Ломага Андрій Михайлович – заступник директора департаменту культури, начальник відділу розвитку культури та стратегічного планування.
  • Рибай Наталія Антонівна – начальник відділу розвитку підприємництва та торгівлі департаменту економічної політики.

Ось і скінчився список. Хто програв мені мандаринку, може принести до студії ГІТ за адресою Конякіна 19 А :)   

А тепер дві хвилини справді про красу, бо коли мовить прекрасний Іван Гаврилюк, почуваєшся окрилено й натхененно, навіть якщо не вмієш малювати.

Більше відео з Ярославою Савош ТУТ.

Нагадаємо, після розгляду 10 проєктів Бюджет участі сільських і селищних територій Луцької міської територіальної громади, до голосування допустили 9, а переможцями визначили шість. І хоча три зі шести є половиною, кошторис проєктів Прилуцького ліцею №29 не охоплює 50% від суми коштів (491 649 грн) на реалізацію проєктів переможців у 2022, а 39%. Як ще в листопаді анонсував Сергій Омельчук з департаменту економічної політики Луцької міськради у спільному етері ГІТ і Радіо-1, номінанти мали досить хороші шанси на перемогу. ВІТАЄМО ПЕРЕМОЖЦІВ І ДОДАЄМО ПОДРОБИЦІ ПРО КОНКУРС.