Головний архітектор Луцька на початку грудня анонсував, що до кінця року на сесію винесуть проект рішення щодо затвердження змін у генеральний план міста, проте сталося не зовсім так.

Сесію Луцької міської ради за 22 грудня 2021 в медіа називали «бюджетною», бо фокус був справді на коштах, проте ведучий студії ГІТ Юрій Кресак слушно зазначив: «На черговій сесії Луцької міської ради, її трошки називали «бюджетна», а питанням №60 було прийняття змін до генерального плану, однак питання було зняте».

Архітектор Юрій Казмірук стверджує, що "сталося все навпаки, бо одна процедура випередила другу, і тільки на сьогоднішньому етапі можна говорити про проведення громадських слухань, а не пропонувати їх як мотивацію чи виправдання".

У листопаді Ігор Поліщук заявив у розмові з Іванною Рудишин:

«Генплан – на фінішному етапі. Ми орієнтуємось, що він буде затверджений або у кінці грудня, або в січні. Вже пройдені і громадські слухання, і експертизи проведені. Залишилась лише дрібна технічна робота, яку завершують підрядники». – Ігор Поліщук

Архітектор Юрій Казмірук продовжує: «Коли розібратися в ієрархії розробки внесення змін, погоджень, затверджень такого містобудівного документу, то підрядник повинен був винести особисто проект генерального плану після певних процедур, які мали передувати розробці генерального плану, а я маю на увазі розробку історико-архітектурного опорного плану, бо закон про регулювання містобудівної діяльності чітко гласить, що генеральний план робиться одночасно із історико-архітектурним опорним планом і є підставою для розробки планувального документа».

«На час проведення громадських слухань такого документа як історико-архітектурний опорний план міста Луцька не існувало юридично затвердженого, тобто такі громадські слухання є нелегітимними». – Юрій Казмірук

Якщо пошукати новини на зразок «зняли з розгляду генплан», можна побачити, що тема трапляється в різних населених пунктах. Наприклад, восени 2021 навіть сталась сутичка на сесії ради Броварської громади, бо депутати скасували Генплан Княжичів 2020 року, таким чином основним містобудівним документом став попередній генплан 2013 року, який не відповідає реаліям. 

Нагадаємо, кореспондент ГІТ Вадим Ремісько спілкувався з головним архітектором Луцька – Венеамін Туз прокоментував незаконні будівництва та оцінив дієвість мораторію на нове багатоповерхове житлове будівництво.