Не так давно Луцьк відвідав і зняв відео про його архітектуру та урбаністику відомий блогер-урбаніст, колишній головний архітектор Львова Юліан Чаплінський. Обласний центр Волині справив на влогера враження міста з величезним потенціалом. Днями має вийти друга частина цього влогу про Луцьк, а сьогодні пропонуємо вашій увазі цитати з порадами для лучан та міської влади щодо покращення урбаністики нашого міста, які він висловив в ефірі телеканалу ГІТ.

Дуже дивно, що місто має річку і ніяк не експлуатує його набережну. Зокрема, ця екосистема, яку я побачив - вона має унікальний ландшафт. Ці верби, які люблять вологу. Вздовж Стиру спокійно можна зробити і піші маршрути, і велодоріжки, і це хороший транспортний маршрут. Оскільки Луцьк спланований за радянського часу та є абсолютно автомобілецентричним і люди втратили свій зв'язок як з історією, так і з природою. 

Великою перевагою є те, що місто компактне, короткі відстані і тут можна зробити 7-8 зустрічей за день. Треба берегти концепцію міста коротких дистанцій. 

Щодо закинутих будівель в старому місті та сміття під замком Любарта треба підштовхнути людей, які живуть в Старому місті, показати приклади, запросити з інших міст експертів, щоб лучани повірили, що вони можуть стати другим туристичним центром Заходу України, після Львова 

 Щоб в Старому місті з’явилися ресторани і якась активність туди треба завести людей природнім шляхом. Наприклад з пішохідної вулиці Лесі Українки треба зробити комфортні пішохідні зв’язки до парку та замку. 

Щодо замку і ринку зараз, у зв’язку з розвитком місцевого самоврядування, саме час планувати на далекі 50-100 років вперед і рухатися стратегічно без сумбурних, самозбродних ідей. Ви можете зробити соціальний договір, де люди кажуть, ми хочемо замок, ми хочемо реконструювати, ми хочемо мати зв'язок з історією, але мусить бути критична маса лучан, які цього вимагають. 

Варто пошукати, де цей ринок більш умісний і в пішій доступності для мешканців нових чи радянських районів мали невеличкий базарчик поруч. Але в стратегічному плані – Старий ринок має бути винесений від замку. 

Щодо вивісок та зовнішньої реклами у місті, то міській владі слід провести типологію забудови та розробити дизайн-код міста, де встановлюються правила щодо вивісок і їх місця розташування. 

У Луцької влади нема амбіцій, тобто ніхто не ставить собі за мету, що через рік ми приймемо 300 тисяч туристів, а через рік ще 600 тисяч. Це мусить бути стратегія і план міської влади, які щодня виконуються. 

Також треба виховувати ці амбіції і у самих лучан. Провести кілька архітектурних конкурсів, збудувати невеличкий об’єкт, пропіарити його в інших містах, щоб люди почали любити і поважати своє місто. І так потрошки-потрошки амбіції з’являться і повернуться. 

 Усі думки та поради Юліана Чаплінського щодо урбаністики Луцька дивіться у нашому відео.