Паливна група «WOG» програла одну з багаторічних судових епопей з податкової. Як стало відомо, ключова компанія групи – ТОВ «ВОГ Рітейл» – офіційно внесена до Реєстру суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, зафіксований на рівні 246 057 962.53 грн. Ці гроші компанія повинна в місцевий бюджет Волинської області, який, втім, їх все одно не побачить: компанію вже почали банкрутувати.

Про це пише Владислав Боровиков у медіа «ОЛІГАРХ».

ТОВ «ВОГ Рітейл» (бенефіціари Степан Івахів, Сергій Лагур і діти покійного Ігоря Єремєєва) судиться з фіскалами не перший рік – як з центральним апаратом, так і з місцевими офісами. 

Суперечка з Києвом почалася в 2016 році, коли Офіс великих платників податків УКРІНФОРМ виписав «ВОГ Рітейл» штраф в 417 млн ​​гривень за ухилення від сплати акцизних зборів на підставі перевірки звітностей за період з 2011-го по 2015-й роки. Суперечка неодноразово розглядався судами всіх інстанцій. Поки перевага знову на боці фірми.

22 грудня 2020 Волинський окружний адмінсуд задовольнив її позов до Офісу великих платників податків і скасував ряд податкових повідомлень-рішень, анулювавши таким чином штрафи.

Суперечки з ГУ УКРІНФОРМ у Волинській області засновані на тому, що частина палива компанія продавала іншим юрособам з «розрахунком за товар в безготівковій формі», зменшуючи так розмір акцизу. З 2017 року той, в рамках бюджетної децентралізації, надходить прямо в місцевий бюджет. Тому схожі претензії, правда, на менші суми, мають фіскали в Сумській, Львівській та інших областях. Окремо волинські податківці вимагають 188 млн грн від іншої структури групи – ТОВ «Вог Трейдинг» (всі вони поки не внесені до реєстру).

У паливній групі Івахіва і Лагура є давно перевірений і простий спосіб вирішення всіх фінансових проблем – банкрутство. З 2019 року року в процедурі банкрутства вже знаходяться деякі юобличчя групи – ТОВ «Золотий екватор», ТОВ ВК« Імпекс» і ТОВ «Центуріон-дистрибьюшн», ТОВ «ВОГ Трейдинг» і інші, які заборгували кредиторам понад 4 млрд гривень.

22 січня 2021 року Госпсуд Волинської області відкрив провадження у справі про банкрутство ТОВ «ВОГ Рітейл» та ввів мораторій на задоволення вимог кредиторів.

На захист WOG треба сказати те, що схожі претензії фіскали мають майже до всіх великих учасників паливного ринку, і ті відповідають аналогічно. Як повідомляв «ОЛІГАРХ», за даними реєстру боржників податкової, ПП ОККО «Нафтопродукт» (група ОККО Віталія Антонова) заборгувало 1,7 млрд грн. У 2020 році компанія змінила назву і власника: тепер називається «Енерготрейд-ресурс» і належить якимсь Василю Федоріву та Ігорю Фрезюку з Івано-Франківська.

Ще 1,96 млрд грн офіційно повинна фірма «Парком транс». На початку 2018 року вона була перереєстрована на імовірно підставну особу (якогось Віталія Паскалова з окупованого Антрацита) і переїхала в Запоріжжя, а потім в Обухів під Києвом. Раніше в компанії «Стейт ойл» з орбіти Андрія Біби (мережа «БРСМ-Нафта») заявляли, що «Парком транс» не входить в групу БРСМ. Ще 1,8 млрд грн повинна ПП «Петра-резерв» з орбіти групи КЛО.

Але різниця цих кейсів з історією WOG все ж є і ключова в тому, що сам борг, на відміну від колег по ринку, що не перед державним, а перед місцевим волинським бюджетом, з якого фінансуються лікарні, школи і садочки. Це ще один тест на випробування для групи, чий засновник Степан Івахів традиційно обирається в рідному регіоні до Верховної Ради як мажоритарник.