На вулиці Олекси Ошуркевича, що поблизу Даньшина, в Луцьку, триває будівництво другої черги житлового комплексу. Місцеві мешканці, які живуть поруч у приватних садибах, обурені. Адже ця територія, згідно з генеральним планом Луцька, призначена для індивідуальної забудови.

Про це вони розповіли спецкору ГІТу Вадиму Реміську.

Пані Тетяна каже, що ділянки, на яких споруджують багатоповерхівку, були виділені під індивідуальне будівництво (на відео з 5:30 хв.):

«Як в нас були тут городи, і ми хотіли їх приватизувати, нам не дозволили. Сказали, в межах міста ми не маємо права. Хоча в мене свекор був ветеран війни, і йому, позаяк нас в хаті багато проживало, була можливість по площі надати ще ділянку. Але нам не дали, тому що ми були, видно, неугодні владі нашій».

Нагадаємо, зведення багатоповерхівок тут веде будівельна компанія «Алкан», більш відома своїми житловими комплексами «Яровиця», «Затишний двір» та «Сафрон».

Родичка співвласника і директора компанії-забудовника «Алкан плюс» Віталія Доскача Тетяна Гажула за два роки купила шість земельних ділянок в районі вулиці Даньшина, які були видані громадянам для індивідуального будівництва. Сама жінка вже тривалий час за кордоном.

У минулому році Державна архітектурно-будівельна інспекція виявила низку порушень під час видачі Луцькою міською радою дозволів на будівництво дев’ятиповерхового житлового комплексу «Затишний двір» на вулиці Даньшина, 14-в. Інспектори винесли два приписи. Тим часом прокуратура судиться з виконкомом міськради через затверджений детальний план території, який дозволив дев’ятиповерхове будівництво і суперечить генеральному плану міста.

Нещодавно Тетяна Гажула звернулася до Луцької міської ради з проханням змінити цільове призначення землі для будівництва багатоквартирного будинку в приватному секторі на вул. Олекси Ошуркевича, 1-а, 1-б, 1-в.  Тобто поруч із уже збудованою багатоповерхівкою і тією, що зводиться, фірмачі хочуть втулити ще одну. Але це питання з розгляду 9-ї сесії міськради 24 березня зняли.

Тим часом будівництво другої черги житлового комплексу триває. За словами місцевих мешканців, міська влада змусила забудовників збудувати насосну станцію, аби та перекачувала каналізаційні стоки. Ті ж попросили збільшити кількість поверхів новобудови із 5 до 9. Мовляв, в іншому випадку будівництво багатоповерхівки стане нерентабельним.

Пан Анатолій проживає на вулиці Ошуркевича вже понад 60 років.  Він розповідає:

«Тут раніше і озеро було, і джерела, і парк невеликий. І люди мали городи. Потім міська влада виділила тут земельні ділянки під індивідуальну забудову. В основному, тим, хто брав участь у війні на Сході України. Але, не знаю як, напевно, забудовник викупив у власників цих ділянок землю і зараз на цих ділянках будує 9-поверхові будинки. Вони недалеко від наших індивідуальних приватних будинків».

Про якість такого будівництва місцеві мешканці кажуть: халтура.

«Отут, де вже будинок зводиться поблизу дороги, на Олекси Ошуркевича, 8, то там уже, сусід каже, бачив, стіни пускають тріщини. Бо ж така маса давить на землю, просадка якась невелика», – розповідає пан Анатолій.

Він наполягає:

«Ми проти такої забудови. Якщо це власник любить і вміє будувати, то хай будує індивідуальні будинки людям. Якщо не мають грошей – віддає їм в лізинг чи довгострокові кредити, і вони будуть власниками цих будинків (забудовники), поки люди не виплатять. То хай так будують, людям допомагають, а не шкоду тільки наносять».

Більше – на відео: