Палестинські бойовики заявили, що випустили сотні ракет по Тель-Авіву після того, як у вівторок Ізраїль зніс вежу в секторі Газа. Ізраїльські військові заявляють, що їхньою метою були бойовики у секторі, через ракетні обстріли Єрусалиму та інших районів

Бої відбулися після тижнів напруження, спричиненого жорстокими протистояннями між ізраїльською поліцією та палестинськими протестувальниками в Єрусалимі, у місці, яке є святим як для мусульман, так і для євреїв. 

Вибухи, уламки ракет, бомбосховища і панічні атаки – це реалії, з якими мусять в даний час стикатися мільйони жителів Ізраїлю. Дві українки потрапили під бомбардування з сектору Газа на тлі нового загострення палестино-ізраїльського конфлікту. Свідки сьогоденної фази протистояння поділилися переживаннями зі Стасом Кожемякіним.

Валерія Івашкіна звук сирени не впізнала – раніше його не чула. Коли вночі 11 травня розпочався обстріл, вона була в душі. У цей момент чоловік їй крикнув, що у них є 45 секунд, аби врятуватися. "Це було так несподівано близько, що я у ту ж саму мить побігла до дверей, готова вибігти, в чому мати народила". Однак пізніше з’ясувалося, що це був звук ракети, збитої "Залізним куполом", – протягом години такі вибухи повторювалися. Над парком, де жінка займається спортом, були збиті десятки ракет, а о третій годині ночі 12 травня обстріли поновилися. Після сирени розбудила чоловіка, схопила собаку і необхідні речі. 

Євгенія Корніх живе в Ашкелоні – внаслідок обстрілу 11 травня в цьому місті загинули дві жінки. Саме тому велику частину часу населення проводить в бомбосховищах. Співрозмовниця зізнається, що сумарно за добу вона спала три години від сили. 

На пам'яті Євгенії Корніх, яка прожила 10 років в Ізраїлі, подібна ескалація вперше: "Емоційно – це дуже дивно. Кричить сирена або рупор за твоїм вікном, собака зривається, тобі треба бігти в кімнату з вікном з металу, ти закриваєш це вікно, сидиш і закриваєшся руками", – каже жінка й одразу ж зізнається – обстріли викликають у неї панічні атаки.

Наша співрозмовниця називає першим, що чутно під час ракетного обстрілу – не сам снаряд, а постріл відомої ізраїльської системи ППО "Залізний купол", яка перехоплює ракети, що запускають палестинці. "Ти чуєш гул ракети, боїшся, що зараз вона тобі в лоба прилетить. Біжиш, спотикаєшся і потім вибухи над головою, прямо в будинку", – описує Євгенія Корніх.

ЩО СТАЛОСЯ В ЛОДІ?

Протести ізраїльських арабів спалахнули в місті Лод поблизу Тель-Авіва і переросли у повномасштабні заворушення. Протестувальники кидали каміння в поліцію, яка відповіла світлошумовими гранатами. Ситуація загострилася після похорону араба, який загинув під час заворушень у місті попереднього дня

Щонайменше 12 людей постраждали внаслідок зіткнень, повідомляє ізраїльське видання Haaretz. З настанням ночі ситуація у Лоді погіршилася, заявила поліція.

Ізраїльські ЗМІ повідомляють, що синагоги та кілька підприємств підпалені, в той час, як інформаційне агентство Reuters повідомляє, що євреї закидали камінням автомобіль, яким керував арабський житель. У ніч на вівторок прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху оголосив в Лоді надзвичайний стан. Залучили також ізраїльську прикордонну поліцію із Західного берега.

Times of Israel повідомляє, що це перший випадок використання урядом надзвичайних заходів щодо арабської громади з 1966 року. Конфлікт між ізраїльськими військовими та палестинськими бойовиками в секторі Газа спровокували заворушення серед арабської меншини в Ізраїлі, що призвело до протестів. Заворушення відбулися також в інших містах з численним населенням ізраїльських арабів, а також у Східному Єрусалимі та на Західному березі.

Ізраїльські військові заявили, що завдали удару по "кількох важливих терористичних цілях" у секторі Газа у відповідь на сотні ракет. Удари були найбільшими з 2014 року.

Як заявило міністерство охорони здоров'я в Секторі Гази, внаслідок ізраїльського авіаудару було вбито 20 палестинців, серед них дев'ять дітей, інформує агентство AFP.  Міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас (Heiko Maas) засудив атаку на Ізраїль. "Ракетний обстріл ізраїльського цивільного населення нічим не можна виправдати", - написав він на своїй сторінці у Twitter. За словами Мааса, усі сторони зобов'язані уникати подальших жертв серед цивільного населення. Водночас державний секретар США Ентоні Блінкен закликав до негайного припинення ракетних атак на Ізраїль. Він також додав, що усі сторони мають зробити кроки для деескалації ситуації.

Упродовж останніх днів понад 300 осіб було поранено в сутичках між ізраїльською поліцією і палестинцями біля мечеті Аль-Акса в Єрусалимі. Це - найзапекліші сутички в цьому районі за останні роки.