У квітні, коли Віталій Кличко закликав обмежити пересування між регіонами, щоб запобігти поширенню коронавірусу, премʼєр-міністр Денис Шмигаль запропонував призначити нового голову Київської міської держадміністрації (КМДА).  З 11 травня Київська міська прокуратура обшукує офіси пʼяти комунальних підприємств, а також будинок Артура Палатного — голови виконкому партії УДАР: його підозрюють у тому, що він займається здирництвом з міської торгівлі.  

Президент Володимир Зеленський на пресконференції натякнув, що оточення Віталія Кличка бере хабарі. Кореспондент «Бабеля» Оксана Коваленко зустрілася з Віталієм Кличком через годину після того, як президент відповів на запитання про міського голову Києва.

«У мене немає конфлікту з Володимиром Зеленським. У нас періодично виникають загострення»  — Кличко.

Перше — мене звинуватили в тому, що хтось пропонував гроші голові Офісу президента [Андрію Богдану] за те, щоб мене не звільнили. Я попросив назвати прізвище цієї людини. Інформації нуль. Друге загострення стосувалось прапору. Перед [урочистим заходом] у мене був [радник голови ОП Михайло] Подоляк, я йому передав сценарій заходу та запрошення президенту. Але він не прийшов. Знаю, що те, що він не був присутній, його розлютило. 

Третє. Я заявив, що ми будемо купувати вакцину — це викликало політичні ревнощі, мовляв, міста не мають на це права. Четверте. Незрозуміла реакція прем’єра, коли я просив оголосити локдаун у всій країні хоча б на тиждень. Наші лікарні були переповнені, щодня вмирали по 50 людей. Вони пустили 11 додаткових потягів на Київ, а мені сказали, що якщо я не впораюся [з коронавірусом], мене звільнять з посади.

Востаннє спілкувався з головою Офісу президента Андрієм Єрмаком півтора місяця тому. Із [заступником голови ОП] Кирилом Тимошенком — учора чи позавчора, з ним нормально спілкуємось, попри його критику, яка не витримує жодної критики. 

Бачив президента [Володимира Зеленського] пів року тому. Я телефонував [йому] у приймальню по спецзв’язку і просив про зустріч. Я — мер столиці, голова Асоціації міст України. Брак комунікацій — це погано. Можливо, у президента спотворена інформація. Я вихована людина і приходити без запрошення не можу.

За мною "смотрящих" немає. Головна цінність, яка у мене є, — це моє ім’я і моя репутація. Але комунальні підприємства, КМДА — це десятки тисяч людей, там можуть бути випадки. Щоб їх викривати, є правоохоронні органи.

У всіх містах є незалежні виконавчі комітети. У Києва є мер, який, згідно з Конституцією, має бути призначений головою КМДА, щоб не було двовладдя. Володимир Олександрович [Зеленський] сказав, що я просив його не знімати мене з цієї посади. Я не пам’ятаю такої розмови. Але він є гарантом Конституції та повинен дотримуватися законів.

Уряд і «Нафтогаз» порушили Меморандум і хочуть покласти фінансове ярмо на нас. У Києва й так забирають 60 відсотків податку на доходи фізичних осіб. Зараз ми будемо шукати шляхи вирішення проблеми, бо компенсувати різницю в ціні на газ мають з державного бюджету.