Постійна комісія Волинської обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією відхилила запропоновану облдержадміністрацією Програму для здійснення її повноважень.

Розгляд проєкту рішення «Про затвердження Програми забезпечення виконання Волинською обласною державною адміністрацією делегованих повноважень на 2021 рік», який запланували винести на чергову сесію Волинської обласної ради, на засіданні комісії супроводжувався дискусією.

Заступник керівника апарату – начальник управління інформаційних технологій та адміністрування апарату ОДА Вячеслав Кривенюк повідомив, що із загального обсягу фінансового забезпечення, необхідного для реалізації цієї Програми, яка становить 9,7 млн гривень, левову частку – 3,7 млн гривень – пропонується віддати на проведення розрахунків з КУ «Управління будинком обласної ради» щодо послуг утримання займаних профільними відомствами виконавчої влади приміщень у головній адмінбудівлі краю.

Своєю чергою директор департаменту фінансів ОДА Ігор Никитюк озвучив своє бачення стосовно тих коштів, які боргує ОДА.

«Передбачивши ці кошти ми можемо і погасити заборгованість і тим самим підтримати підприємство обласної комунальної власності. Адже щороку депутати виділяють кошти на підтримку цього підприємства і не списують нашу заборгованість. Можливо не давати ці кошти через внески у Статутний фонд цього підприємства, а дати їх облдержадміністрації, яка їх перерахує і таким чином погасить заборгованість», – сказав він.

Голова профільної комісії Анатолій Вітів висловився категорично проти прийняття цієї програми.

«Я проти того, аби фінансувати облдержадміністрацію. Я 15 років в раді і маю таку незмінну позицію. Це гроші громади і вони мають спрямовуватись виключно на потреби громади та обласних комунальних закладів», – наголосив він.

Присутній на засіданні комісії голова обласної ради Григорій Недопад акцентував увагу на тому, що обласні програми фінансуються лише за рахунок перевиконання обласного бюджету за підсумками півріччя, а тому зосередив представників профільних відомств ОДА саме на цьому аспекті роботи.

«Виконавчій гілці влади сьогодні необхідно показати високі показники виконання бюджету, щоб це не були копійки. Адже ви пропонуєте прийняти програму, яка розрахована на майже 10 млн гривень, а фактично ми не матимемо навіть такої суми перевиконання бюджету, адже сьогодні ми спостерігаємо тенденцію до зниження цього показника», – зауважив він.

Ігор Никитюк на це відповів, що в області фінансова ситуація буде абсолютно стабільною за умови відсутності жорсткого локдауну, який був минулоріч, адже понад 80% кошторису області становить саме податок на доходи фізичних осіб. В результаті дискусії профільна комісія рекомендувала сесії не підтримувати запропоновану ОДА Програму.