Депутати Луцької міської ради дали згоду на зміну орендаря скандально відомої земельної ділянки під старими теплицями колишнього КП «Зелене господарство Луцька» на вулиці Рівненській, 119.

Тепер замість ТОВ «Житловий квартал», яке пов’язують з колишнім депутатом міськради Сергієм Булою та родиною колишнього заступника міського голови Костянтина Петрочука, орендарем ділянки площею майже 2 гектари буде ТОВ «Будінвестлуцьк», якою керує той таки Сергій Була. Для зведення житлового комплексу компанія залучить будівельну компанію ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536», інформує Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Рішення про зміну орендаря депутати ухвалили на засіданні 12-ї сесії Луцької міської ради 8-го скликання 26 травня.

Як розповів голова земельної комісії, депутат Олександр Козлюк, від компанії надійшло клопотання про заміну сторони орендаря. Питання вже виносилося на одній із попередніх сесій, але було зняте з розгляду.

Депутат від «Європейської Солідарності» Олександр Ніколайчук зазначив, що обранцям громади роздали платіжки про сплату ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536» заборгованості з оренди землі на Рівненській, 119 на майже мільйон гривень. Але лишається невирішеним питання штрафних санкцій.

«Нам відомо, що по цій землі нараховано 52 тисячі гривень пені та 793 тисячі гривень штрафних санкцій. Вони не сплачені і про ці кошти взагалі не йдеться, а йдеться про заміну сторони в договорі оренді ділянки. Ми на комісії відшуковуємо можливість з кожної сотки землі отримати хоч якісь кошти, аби бюджет міста наповнити. А тут ситуація така, що місто готове пробачити сотні тисяч гривень несплати до бюджету тільки за рахунок того, щоб почати забудовувати цю землю», – зазначив Олександр Ніколайчук.

Депутат додав, що не проти використання ділянок, які роками стоять пусткою, але вважає неправильним пробачання дій орендаря.

Голова земельної комісії Олександр Козлюк відповів, що місто отримає більше, якщо піде назустріч орендарю і дозволить забудувати ділянку, аніж якщо вона далі простоюватиме.

Голова фракції «Громадянського руху «Свідомі» Тарас Шкітер зауважив, що зміна орендаря не вирішить питання з дозволом забудови на Рівненській, 119.

«Наша фракція не підтримує це питання. Ми вважаємо, що спочатку має бути сплачений борг теперішнім орендарем, тим більше, що він мав би отримати кошти від продажу майна на цій ділянці. Внаслідок прийняття рішення є загроза, що місто не отримає боргу від нинішнього орендаря», – сказав Тарас Шкітер.

Депутатка від «За майбутнє» Вікторія Майборода наголосила, що рішення обов’язково треба приймати.

«Якщо є виставлені штрафні санкції, вони обов’язково будуть стягнуті. Це питання часу. На сьогодні вже є реальні кошти, які зайшли до бюджету. Тому пропоную рішення обов’язково підтримати», – вважає Вікторія Майборода.

Колега Оксани Майбороди по фракції «За майбутнє» Євгеній Ткачук вважає, що є низка переваг, якщо забудовник почне використовувати цю землю.

«Один з найкращих забудовників міста Луцька. Уявляєте, які будуть надходження до бюджету? Це і робочі місця, і будівельні матеріали, і квадратні метри для мешканців. Ми можемо тільки дякувати, що зайде потужний забудовник і буде працювати економіка. Місто тільки виграє», – зазначив Євгеній Ткачук.

Зрештою слово надали голові наглядової ради ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536», ексдепутату Волинської обласної ради та колишньому члену міськвиконкому Віктору Чорнусі.

«Мене мене на цю трибуну привели не надприбутки, а питання загрузки нашого трудового колективу, – каже Віктор Чорнуха. – А це близько 700 чоловік сьогодні. Щоб ми мали роботу в найближчому майбутньому. Я не маю ніякого відношення до землі. В нас є договір ще з 2019 року, ще до всіх процедур по блокуванню земельної ділянки, про її забудову. Я підтверджую, що цей договір дійсний. Ще на стару ділянку, бо на нову ще не підписували, бо ви ще не проголосували. Ми гарантуємо надійні, регулярні сплати податків. Справа в тому, що три ділянки бюджетних організацій сьогодні заблоковані рішенням сесії. Це ділянки обласної ради, з якою в нас підписаний три роки тому договір. Ділянка прокордонників, з якими у нас договір з 2009 року і ми вже передали 110 квартир. Ділянка поліції, яку ми не можемо розпочати. Ми передали силовим структурам дуже багато квартир. Як результат, сьогодні я не бачу, що люди будуть робити через 3-4 місяці».

Депутат Олександр Ніколайчук зазначив, що питання продовження роботи великої будівельної компанії є важливим. Однак, місто мало би дозволити працювати їм чесно, а не давати заробляти нечесним на руку ділкам, отримуючи посередницькі відсотки.

Депутат від «Європейської Солідарності» Юрій Моклиця зазначив, що ситуація із Рівненською, 119 і боргами навколо неї заварилася ще три роки тому під час надання землі «Житловому кварталу». Він додав, що хотів би, аби свою відповідальність відчули люди, які тоді голосували за це.

«Відчуваю себе на розтяжці: з одного боку несумлінний поганий, з іншого боку правильний хороший. А нам між ними треба прийняти рішення. Я розумію, що попередній орендар, а саме Сергій Була, все одно свій шмат пирога отримає, рано чи пізно, тому я певно стану на бік сумлінного забудовника і підтримаю це рішення», – зазначив Юрій Моклиця.

Врешті-решт за пропозицію зміни орендаря ділянки на Рівненській, 119 проголосували 28 обранців.

Нагадаємо, що на Рівненській, 119 вже давно запланували зведення комплексу багатоповерхівок. Однак дозвільні документи для цього вже кілька разів скасовує прокуратура через суд. За чинним генеральним планом міста, там не передбачено житлової забудови.