Депутати Луцькради погодили надання дозволу на видачу містобудівних умов та обмежень на проєктування об’єкта будівництва на вулиці Рівненській, 119. Попри те, що двічі прокуратура в судах довела, що будувати на місці колишніх теплиць КП «Зелене господарство м. Луцька» незаконно, депутатська більшість ухвалила рішення на користь ТОВ «Будінвест-Луцьк». Засновником ТОВ «Будінвест-Луцьк» є депутат Луцькради попереднього, сього скликання, Сергій Була.

Рішення ухвалили у п’ятницю, 30 липня, на сесії Луцькради. За нього за другою спробою (перша не набрала необхідної кількості голосів – лише 16) проголосували 22 депутати.

Нагадаємо, 27 березня 2020 року Волинський окружний адміністративний суд задовольнив позов прокуратури та вдруге визнав протиправним і нечинним рішення виконкому Луцької міської ради про затвердження містобудівної документації щодо зведення багатоповерхівок на вулиці Рівненській. Цим рішенням міськвиконком фактично надав дозвіл скандально відомій фірмі «Житловий квартал», яку пов’язують із ексдепутатом Сергієм Булою та колишнім заступником міського голови Костянтином Петрочуком, на зведення кількох десятиповерхівок на вулиці Рівненській, 119.

Також нагадаємо, 26 липня 2017 року на сесії Луцької міської ради депутати проголосували за надання ТОВ «Житловий квартал» дозволу на відведення земельної ділянки для будівництва житлового комплексу на вулиці Рівненській, 119, де були теплиці колишнього комунального підприємства «Зелене господарство Луцька». Саме їх компанія і викупила майже за 2,6 мільйона гривень. Із викупом теплиць фірма отримала і першочергове право на оренду земельної ділянки під ними. Проте орендної плати не платила.

Як пише Центр журналістських розслідувань «Сила правди», у 2018 році голосування за надання в оренду цієї ділянки компанії супроводжувалося скандалом і навіть бійкою. Та його таки проголосували мінімальною більшістю голосів. Згодом, в листопаді 2018-го, фірмі надали право змінити цільове призначення землі із будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури (адміністративних будинків, офісних приміщень та інших будівель громадської забудови) на будівництво і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури. Такі зміни затвердили у лютому 2019-го.

Паралельно виконавчий комітет Луцькради 7 листопада 2018 року затвердив детальний план території в районі вулиці Рівненської, який передбачав зведення на ділянці «Житлового кварталу» кількох десятиповерхівок.

З таким рішенням виконкому не погодилися в прокуратурі, бо де-юре воно суперечило чинному генеральному плану міста та плану зонування. Ділянка на Рівненській, 119 відноситься до території інженерних споруд, промислових та комунальних підприємств, в межах якої допускається розміщення гаражів, автостоянок, транспортних споруд, підприємств побутового обслуговування, офісів, контор різних фірм, компаній, організацій, тощо, але аж ніяк не розташування багатоповерхових житлових будинків. Тож прокуратура звернулася до суду і у червні 2019-го виграла справу у Волинському окружному адмінсуді.

Міськвиконком подав апеляцію, але колегія суддів Восьмого апеляційного адміністративного суду повністю погодилася із рішенням першої інстанції та у вересні 2019-го залишила скаргу без задоволення.

Незважаючи на рішення суду, яке набрало законної сили, у міськвиконкомі не просто не усунули порушення законодавства, але й у листопаді 2019-го року повторно затвердили той самий детальний план території, який дозволяє будівництво багатоповерхівок на Рівненській, 119. А управління містобудування та архітектури Луцької міської ради ще до запровадження будівельного мораторію у грудні 2019-го встигло видати «Житловому кварталу» містобудівні умови та обмеження – один з основних документів, необхідних для початку будівництва.

Прокуратура знову не забарилася і в лютому 2020-го знову звернулася в суд, аби визнати і це рішення виконкому протиправним та нечинним. Нова колегія суддів Волинського окружного адмінсуду не стала видумувати нічого нового і знову задовольнила позов та визнала протиправним і нечинним повторне рішення виконкому Луцька.

Проте вже 26 травня 2021 року на засіданні 12-ї сесії Луцької міської ради 8-го скликання депутати Луцькради дали згоду на зміну орендаря скандально відомої земельної ділянки під старими теплицями колишнього КП «Зелене господарство Луцька» на вулиці Рівненській, 119.

Замість ТОВ «Житловий квартал» орендарем ділянки площею майже 2 гектари стало ТОВ «Будінвестлуцьк», яким керує той таки Сергій Була. Для зведення житлового комплексу компанія вирішила залучити будівельну компанію ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536», яке сплатило майже 1 мільйон гривень заборгованості з оренди землі на Рівненській, 119.

Сьогодні, 30 липня, Луцькрада своїм рішенням зобов’язала департамент містобудування, земельних ресурсів та реклами Луцької міської ради видати товариству з обмеженою відповідальністю «Будінвест-Луцьк» містобудівні умови та обмеження на нове будівництво багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення на вулиці Рівненській, 119.