Державна екологічна інспекція здійснила позапланову перевірку Гнідавського цукрового заводу. Люди скаржилися на чорний дим, який ішов з труби підприємства у травні, тож лучани звернулися до відповідних служб, аби вони перевірили викиди.

7 червня екоінспекція закінчила лабораторні аналізи і оприлюднила висновки. Про це кореспонденту Громадського Інтерактивного Телебачення розповів заступник начальника Державної екологічної інспекції у Волинській області Сергій Дудка.

«Це була позапланова перевірка, яка проводилася в період з 25 травня по 7 червня. Ініційована перевірка на цукровому заводі була громадянами, – каже Сергій Дудка. – Були звернення громадян, і державна екологічна інспекція проводила позапланову перевірку. Звернення громадян стосувалися чорного диму, який ішов з котельні цукрового заводу. Нами під час цієї перевірки було два рази відібрано проби, проведено дослідження атмосферного повітря, яке викидалося з цієї труби. Це було 25 травня і 4 червня. Ми два рази відбирали. На період перевірки, за результатами лабораторних досліджень, нами не було зафіксовано перевищень дозволених обсягів викидів забруднюючих речовин атмосферного повітря. Підприємство здійснює свою діяльність на основі дозвільних документів. Є дозвіл на викиди. Є гранично допустимі викиди, які може здійснювати підприємство. І на період, коли це питання піднялося, уже не було того чорного диму, на який скаржилися люди. Перевищення забруднюючих речовин не було під час перевірки».

Також посадовець зауважив, що причина виникнення чорного диму – це мазут, який використовують на підприємстві як паливо.

«Ці котли працюють як на природному газі, так і на мазуті. На даний час вони працювали на мазуті. Як пояснюють працівники підприємства, були технічні проблеми з тим, що забивалися форсунки на цих котлах, і їх треба було чистити. Були технічні проблеми, і тоді йшов чорний дим. Після цього вже було налагоджено роботу, їх міняли, якщо забивалися, і під час нашої перевірки порушення виявлено не було», – підсумував Сергій Дудка.