Луцька міська рада ухвалила рішення об’єднати чотири земельні ділянки під Центральним ринком в одну загальною площею 2,2125 га, хоча рік тому цю ділянку роз’єднала на чотири частини.

Про це стало відомо на 15-й сесії Луцької міської ради VІІІ скликання у п’ятницю, 30 липня.

Рік тому, 2 липня 2020 року, 28 голосами «за» цю єдину земельну ділянку депутати роз’єднали на чотири частини, зареєструвавши їх під різними кадастровими номерами, аби не дати можливості Волинській облспоживспілці продовжувати судитися з міськрадою за право продовжити оренду. 

Тоді радник міського голови, депутат міськради Ігор Поліщук заявляв:

«Єдиної земельної ділянки, яка колись була, й мала відповідний кадастровий номер, – немає. Які б не були подальші судові баталії чи апеляції, результату вони не матимуть, бо такої земельної ділянки уже нема. Є уже чотири ділянки. До початку реалізації концепції, яка стане переможцем конкурсу, ми частину землі передамо КП «АвтоПаркСервіс» для влаштування парковки для автомобілів, а частину – для КП «Парки та сквери м.Луцька», адже концепцією, в будь-якому випадку, там буде передбачено рекреаційні зони, прогулянкові доріжки, скверики, оглядові майданчики, озеленення та інше».

Тож 11 липня 2020 року Луцькрада відмовила Волинській облспоживспілці в оренді земельної ділянки під Центральним ринком, бо її вже розділили.

У рішенні Луцькради від 30 липня 2021 року вже йдеться про затвердження технічної документації, згідно з якою чотири земельні ділянки «об’єднані в одну земельну ділянку загальною площею 2,2125 га кадастровим номером 0710100000:11:166:0013».

На схемі "Сили правди" ділянка, яку об’єднали знову, позначена синім кольором і цифрою 4
На схемі "Сили правди" ділянка, яку об’єднали знову, позначена синім кольором і цифрою 4

Чому ухвалили таке рішення сьогодні, кореспондент ГІТу запитав уже Луцького міського голову Ігоря Поліщука.

«Для того, щоб дати їм в оренду, поки вирішиться з детальним планом цього ринку, щоб поповнювати міський бюджет. Щомісяця 250 тисяч залучається», – відповів мер.

«Тобто домовилися з облспоживспілкою?» – перепитав кореспондент.

«Поки що вирішили дати можливість платити кошти, тому що орендар не має можливості платити у зв’язку з відсутнім договором і тим, що ділянки поділені, – каже Ігор Поліщук. – Для того, щоб дати можливість заробляти 250 тисяч гривень додатково, вирішили дати поки що тимчасово в оренду. І той досвід судових рішень, який в нас був (а саме по розділенню земельних ділянок, про припинення договорів оренди), фактично всі судові рішення були нами виграні. Вони свідчать про те, що в будь-який момент ми зможемо знову це запустити».

«А на яких умовах саме домовились?»

«На умовах сплати орендної плати», – відповів міський голова.

«А чи відомо, що конкретно там вже має бути?»

«Ми маємо проведений архітектурний конкурс. І є три роботи, які були відзначені комісією, яка визначала переможців. Сьогодні ми перебуваємо в пошуках архітектора, який зможе виготовити вже детальний безпосередній проєкт, який передбачатиме всі нюанси, всі деталі щодо реконструкції цієї площі», – сказав Поліщук.