Кабмін передав до статутного капіталу Нафтогазу акції шести теплоелектроцентралей (ТЕЦ), проєкт рішення розробило Мінекономіки.

В пояснювальній записці вказано, що  це дозволить забезпечити «належну підготовку до опалювального сезону 2021/2022 року». Згідно з документом, Нафтогаз буде здійснювати «усі права акціонера», зокрема щодо участі у загальних зборах акціонерів, обрання членів наглядової ради. 

На засіданні уряду фігурували:

  • АТ Одеська ТЕЦ (99,9895%);
  • АТ Херсонська ТЕЦ (99,8328%);
  • АТ Криворізька теплоцентраль (99,9864%);
  • ПрАТ Миколаївська ТЕЦ (99,9123%);
  • АТ Дніпровська ТЕЦ (99,9277%);
  • єдиний майновий комплекс держпідприємства Сєвєродонецька теплоелектроцентраль.

За даними Нафтогазу, станом на 25 серпня 2020 року заборгованість цих ТЕЦ перед держкомпанією становила 5,7 млрд грн, у тому числі 1,3 млрд грн — штрафи.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив на засіданні уряду, що Кабмін готовий розглянути передачу ТЕЦ в управління місцевій владі. «Звертаюся також до місцевих керівників, на території яких розташовані ці ТЕЦ: якщо у вас є впевненість та доведені ресурси, що ви можете краще управляти цими підприємствами — то у вас є можливість звернутись до Кабміну. Ми готові розглянути передачу відповідних об'єктів у ваше управління», — сказав він.

Давніший приклад Калуської теплоелектроцентралі. Після того як прем`єр-міністр Володимир Гройсман оголосив про свою відставку, на минулому засіданні уряду було прийнято рішення вивести з державної власності Калуську ТЕЦ, як повідомив тогочасний представник президента в уряді Андрій Герус. Тоді ж прийняли рішення про спеціальну державну допомогу цій ТЕЦ. «Електроцентраль» передається в комунальну власність міста Калуша.

«Економічна доцільність такої безкоштовної передачі є дуже сумнівною. І цілком імовірно, що наступним кроком буде передача цього об’єкта в приватні руки за безкоштовно (псевдоконцесія або інша схема). Я думаю, після оголошеної заяви про відставку «виносити» державну власність, та ще й таким таємним непрозорим способом, є не дуже хорошою практикою, зокрема з точки зору довіри суспільства до таких рішень», – прокоментував Герус.

До слова, Калуська ТЕЦ – великий об’єкт електроенергетики. Саме вона була об’єктом генерації та єдиним покупцем вугілля (у Бурштинському острові та на Заході України), який не належить компанії ДТЕК. Вже в травні 2021 стало відомо, що Кабмін підпорядкував собі Калуську ТЕЦ. Уряд України на засіданні затвердив новий статут держпідприємства "Калуська теплоелектроцентраль-Нова", відповідно до якого функції з управління цілісним майновим комплексом ТЕЦ здійснює Кабмін. Як повідомлялося, відповідно до розпорядження №50-р від 20 січня 2021 року Кабінет Міністрів узяв на себе функції з управління корпоративними правами в ПрАТ "Укргідроенерго", ПрАТ "Нижньодністровська ГЕС" і держпідприємствах "НАЕК "Енергоатом", "ТЕЦ-2 "Есхар", "Калуська ТЕЦ-Нова", "Лисичанська ТЕЦ". До цього "Енергоатом" й "Укргідроенерго" перебували в управлінні Міненерго.

Нагадаємо, ті ТЕЦ, які уряд передав Нафтогазу, були включені в перелік об'єктів великої приватизації.

Колишній голова Нафтогазу Андрій Коболєв наприкінці минулого року говорив, що не вірить в інтерес інвесторів до приватизації державних ТЕЦ через наявні борги перед компанією за поставлений природний газ. Він відзначав, що якщо держава не зможе знайти грамотних управлінців для цих ТЕЦ, то Нафтогаз готовий взяти на себе цей обов’язок і інвестувати в них, але тільки за умови передачі у власність.