Вже 10 дітей з ДЦП позбавилися спастики в ногах завдяки новій операції, яка була впроваджена завдяки співпраці українських та ізраїльських нейрохірургів.

Про це в ефірі ГІТу розповів нейрохірург Міжнародного центру нейрохірургії Ігор Курілець.  Мова про селективну дорзальну різотомію (SDR) за методом Парка.

«На жаль, на кожну 1000 дітей одна народжується з діагнозом ДЦП (дитячий церебральний параліч). Якщо дуже спростити, то ДЦП – це своєрідна травма мозку, що трапляється при народженні. Травма може бути спричинена гіпоксією плода (кисневе голодування), крововиливом, іншими чинниками. ДЦП має багато проявів. Наприклад, ушкодження мозку може проявитися розумовими розладами, або порушенням рухів. Не рідко такі дітки не ходять. Дуже частим проявом ДЦП є спастика (спастичність) в ногах та руках», – йдеться на сторінці Міжнародного центру нейрохірургії у фейсбуці.

Що таке спастика?

 Спастика – це надмірний м’язевий тонус в кінцівках, що унеможливлює нормальні рухи і не рідко призводить до деформації суглобів, контрактур тощо. Спастика не тільки заважає ходьбі, але й потребує не однієї операції. Окрім того, спастика значно ускладнює догляд за дитиною.

В чому суть операції SDR?

Як розповів Ігор Курілець, суть операції досить проста. Від спинного мозку відходять рухові та чутливі нервові корінці. До кожної ноги відходять по 6 пар таких корінців. Якщо визначити які корінці рухові, а які чутливі та пересікти кожен чутливий корінець на 70%, то спастика в ногах зникає. Це дозволяє дитині швидко видужати і почати реабілітацію, а найголовніше – зводить ризик розвитку сколіозу внаслідок операції до мінімуму.

Ось ще декілька нюансів, про які необхідно знати: 

(дивитися з 10 хв. 14 сек. )