Луцька міська рада планує підвищити вартість проїзду в автобусах, що працюють на міських маршрутах у звичайному режимі руху, до 8 гривень.

Відповідний проєкт рішення виконкому Луцькради опублікували на сайті 1 вересня.

У ньому, зокрема, йдеться: 

«Встановити граничний тариф на послугу з перевезення одного пасажира автобусами на міських маршрутах загального користування у звичайному режимі руху – 8,00 грн».

Для учнів закладів загальної середньої освіти міста Луцька планують вартість проїзду підняти до 4-х гривень, за наявності учнівського квитка.

Проєкт рішення виконкому – це регуляторний акт, який протягом місяця має пройти громадське обговорення, і лише після цього виконком зможе ухвалити рішення.

Пропозиції та зауваження до нього можна подавати у письмовій формі за адресою: вул. Богдана Хмельницького, 19, Луцька міська рада, м. Луцьк, 43000, департамент економічної політики, каб. 217 або на e-mail: econom@ lutskrada.gov.ua.

У звіті про результати базового відстеження регуляторного акта зазначають, що у 2019 році в Луцьку працювало 8 перевізників, які перевезли за 1 місяць 2 мільйони 834 тисячі пасажирів. На їхню роботу за рік від лучан надійшло 68 скарг/звернень.

У 2021 році в Луцьку працює вже 12 перевізників. У червні вони перевезли 1 мільйон 723 тисячі пасажирів. На їхню роботу за пів року надійшла 21 скарга.

Нагадаємо, чинний тариф на сьогодні за перевезення по місту – 6 гривень.

«Здійснивши аналіз фактичних показників, встановлено, що фактична собівартість послуг з перевезення зросла за рахунок зниження рівня пасажиропотоку за даними Сіті КАРД, в тому числі за рахунок впровадження карантинних заходів. А також, через підвищення вартості палива, мастил та запасних частин до автобусів, зокрема, вартість дизельного пального зросла з 26,00 грн/л до 27,00 грн/л, ріст мінімальної заробітної плати - з 4173 грн до 6000 грн. Таким чином, даний тариф в повній мірі не покриває витрати на надання послуг з перевезення», – йдеться у розділі «Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей». 

Розробники регуляторного акта – департамент економічної політики Луцької міської ради – переконують, що новий тариф економічно обґрунтований, а в разі ухвалення рішення про підвищення вартості проїзду відбудеться впорядкування перевезення пасажирів у автобусах загального користування, покращення якості перевезення пасажирів, а Луцькрада менше отримуватиме скарг від пасажирів.