Луцьк отримав понад 24 тисячі євро від Європейського Союзу для промоції природної спадщини. Виконавчий комітет Луцької міської ради спільно з Адміністрацією міста Жешув Республіки Польща розпочав роботу над новим міжнародним проєктом у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 Європейського Інструменту Сусідства.

Луцьк як головний партнер проєкту «Промоція та захист природної спадщини міських річок та прибережних територій Жешува та Луцька» отримав перший транш ЄС (24 502,50 євро). Ці кошти будуть використані на реалізацію заходів з промоції об’єктів природної спадщини. В рамках проєкту планується облаштування креативного інформаційного причалу на р. Стир, маркування пам’яток природної, а також заходи з обміну досвідом між лучанами та польськими колегами щодо збереження міської природної спадщини та можливостей використання її туристичного потенціалу.

Проєкт має на меті привернути увагу до стану водойм, популяризувати природню спадщину серед місцевого населення, а також підвищити туристичну привабливість Луцька та Жешува.

Термін реалізації проєкту – 12 місяців. Загальний бюджет усіх заходів становить 61 700,00 євро.

Перша літописна згадка про місто Луцьк датується 1085 роком, від якого лучани рахують день народження свого міста. До 936-ої річниці Дня міста Луцька архівний відділ Луцької міської ради спільно з бібліотекою-філією № 3 для дорослих (вул. Ковельська, 56) організували виставку документів під назвою: «Луцьк – древнє місто над Стиром».