Уже в цьому році всі олімпійці та паралімпійці з Волині, незалежно від здобутих результатів, отримають одноразові грошові винагороди – по 50 тисяч гривень.

Про це повідомляє пресслужба Волинської облдержадміністрації.

Раніше  одноразові винагороди виплачувалися тим учасникам Олімпійських ігор з Волині, які зайняли з 1 по 10 місця, а учасникам Паралімпіади – відповідно з 1 по 12 місця. Виплати спортсмени мали би отримати у наступному бюджетному році. 

Але на сесії Волинської обласної ради 19 серпня депутати за ініціативи голови облдержадміністрації Юрія Погуляйка внесли зміни у відповідні положення, тож всі учасники Олімпіади і Паралімпіади з Волині отримають по 50 тисяч гривень уже цьогоріч.

В Олімпіаді-2020, яка проходила від 23 липня до 8 серпня 2021 року, взяли участь восьмеро волинян. Усі вони – вихованці Волинської обласної школи вищої спортивної майстерності. Окрім того, ще п’ятеро волинських спортсменів представляли Україну на XVI літніх Паралімпійських іграх, що відбулися із 24 серпня по 5 вересня 2021 року.

Отож, нагороди отримають:

Марія Повх – майстер спорту України міжнародного класу з веслування на байдарках і каное. Веслувальниця – вихованка СДЮШОР «Олімп», її першими тренерами були Ольга Мухаметаліна та Тарас Шевченко. Зараз Марію Повх тренують Роман Повх та Андрій Шевчук.

Юрій Вандюк – майстер спорту України міжнародного класу, срібний призер чемпіонату світу, Європи та Європейських ігор з веслування на байдарках і каное. Олімпієць – вихованець СДЮСШОР «Олімп», його першими тренерами були Федір Семенюк та Василь Прохорук. Нинішні тренери веслувальника – Федір Семенюк та Роман Повх.

Анастасія Турчин – майстер спорту України міжнародного класу з дзюдо, багаторазова чемпіонка Європи та України з дзюдо. Тренують волинську дзюдоїстку Віталій Терешкевич та Михайло Романкевич.

Яна Беломоіна – заслужений майстер спорту України, одна з лідерок світового велоспорту (маунтенбайк) в дисципліні крос-кантрі. Тренують спортсменку Віктор Ковальов та Максим Гавриленко.

Іван Банзерук – майстер спорту України міжнародного класу з легкої атлетики, один із найшвидших спортсменів спортивної ходьби України, срібний призер чемпіонату світу зі спортивної ходьби. Тренує легкоатлета Володимир Яловик.

Данило Даниленко – майстер спорту України міжнародного класу з легкої атлетики (біг на 400 метрів, біг на 400 метрів з бар’єрами, змішана естафета 4х400 м). Народився у 1994 році в Черкасах, з 2015 року спортсмен виступає за Волинську область.

Ірина Климець – майстер спорту України міжнародного класу з легкої атлетики (метання молота). Ірина Климець також вихованка обласної ДЮСШ. Спортсменку тренує Роман Черкашин.

Марія Сахарук (Філюк) – майстер спорту України міжнародного класу з легкої атлетики (спортивна ходьба). Нині спортсменку тренує Валентина Борисюк.

Сергій Ємельянов – член національної збірної команди України з параканое серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату (2014 р.), заслужений майстер спорту України (2018 р.). Тренер збірної команди України: Загреба В.М. – заслужений тренер України.

Станіслав Самолюк – член національної збірної команди України з академічного веслування серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату (2019 р.), майстер спорту України міжнародного класу (2019 р.). Тренер збірної команди України: Загреба В.М. – заслужений тренер України.

Юрій Бабинець – член національної збірної команди України з пауерліфтингу серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату (з 2016 року), майстер спорту України міжнародного класу (2016 р.). Тренери-викладачі: перший – Карпенко В.П., заслужений тренер України, особистий – Дружинович В.П., заслужений тренер України.

Ярослав Окапінський – член національної збірної команди України з легкої атлетики серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату (2018 р.), майстер спорту України міжнародного класу (2020 р.), учень Волинської обласної дитячо-юнацької спортивної школи для осіб з інвалідністю. Тренер-викладач: Рожок А.Л.

Марина Мажула – член національної збірної команди України з параканое серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату (2018 р.), заслужений майстер спорту України (2019 р.). Тренер збірної команди України: Загреба В.М. – заслужений тренер України.

До слова, на Паралімпіаді-2020 волинські спортсмени здобули першість. Зокрема, Марина Мажула виграла срібло у веслуванні на байдарках в заїзді на 200 метрів (клас KL1), а Серій Ємельянов виборов золоту нагороду у веслуванні на байдарці-одиночці на дистанції 200 метрів.