Кабінет Міністрів затвердив новий порядок присудження ступеня доктора філософії, який передбачає перехід до європейської практики захисту освітньо-наукового ступеня доктора філософії (PhD), по-нашому – кандидата наук, тобто того, що можна здобути після магістеріуму за умови успішного захисту наукової аспірантської праці.

Для мене сьогодні затверджений Порядок – «вишенька на торті» довгого шляху реформ, який розпочався ще 2008 року" – пише керівник Секретаріату Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Михайло Винницький.

Далі Михайло Винницький додає: "Визнаю, текст Порядку далеко не ідеальний. Процес погодження будь-якого підзаконного акта (а тим більше – політично чутливого), це неодмінна серія компромісів. Але загалом вийшло непогано". Маємо:

1) Систему захистів, яка базується на разових спецрадах (як у всьому світі), де кожен член читає дисертацію (автореферати відійшли в історію) і бере на себе персональну відповідальність за своє рішення про присудження ступеня (голосування не таємне)

2) Систему дипломів PhD, яка зрозуміла світові (на відміну від радянського рудименту «кандидата наук») і присуджується закладом, а не МОН (як у світі, де університети змагаються за престижність своїх дипломів).

3) Систему оплати роботи членів спецрад (офіційно, а не «в конверті») з державного бюджету у випадку «бюджетних» аспірантів або з контрактних коштів у випадку контрактників. Принципово: інтелектуальна праця має офіційно оплачуватися, а не через «домоленості»…

Вже після Майдану Kyiv-Mohyla Academy Doctoral School вдалося успішно впровадити перші спільні PhD програми разом з інститутами НАНУ. Досвід могилянського експерименту втілився у відповідних статтях нового закону «Про вищу освіту» 2014 року. Там, серед іншого, змінено назву радянського «кандидата наук» на європейського «доктора філософії», а також передбачено освітню складову підготовки аспіранта (30-60 кредитів ЄКТС). Ця ніби незначна зміна вимагала нескінченних дискусій з неймовірною кількістю зацікавлених осіб, тривалістю (з перервами) з початку 2012 р. до кінця 2014 р. 

Так відбувається у світі. А тепер так відбуватиметься і в Україні.

Освітньо-науковий ступінь доктора філософії в Україні тепер захищатиметься, як у світі: перед разовою радою, яку формує заклад де готувався відповідний аспірант. Разова спецрада формується з вузькопрофільних спеціалістів, у кожного з яких наявні публікації за тематикою дисертанта. Всі члени ради, які присуджують ступінь читають дисертацію (автореферат «канув в лету»). Кожен відкрито голосує і бере на себе відповідальність за якість оціненої роботи.

Нагадаємо, в студії ГІТ гостювали аспіранти ВНУ імені Лесі Українки з досвідом навчання за кордоном.