«Морж» із 38-річним стажем Олександр Данилюк із Луцька каже, що після занурення в холодну воду він перебуває в ефйорії щастя.

Про це любитель зимового плавання розповів в ефірі ГІТу.

Олександр Данилюк згадує, як 38 років тому його запросив скупатися в холодній воді товариш.

«Він заскочив у воду, я вагався довгий час і був на березі. Він уже вийшов з води, а я замерзаю, – розповідає пан Данилюк (на відео з 4:30 хв.). – То він допоміг мені зайти у воду, і я занурився. Після того я відчув, що можу занурюватися в холодній воді і не захворіти. І після того почав купатися».

Лучанин попереджає: новачкам перед зануренням обов’язково потрібно розігрітися.

«Людина мусить пробігтися. Або, якщо людина старша, мусить робити вправи для того, щоб трошечки тіло зігрілося. «Моржі» – не ті, що купаються, а потім замерзають. Після занурення у воду потрібно вийти, витертися рушником, тепло вдягнутися. І, якщо є ще здоров’я і мороз дозволяє, то робити вправи фізичні. А якщо вже прохолодно, то не стояти, не замерзати, а помаленьку бігти додому», – радить досвідчений «морж».

Після занурення, каже Олександр Данилюк, він перебуває в ейфорії щастя.

«Температура раптом піднімається до 40 градусів. Відповідно при такій температурі гинуть мікроби, циркуляція крові поліпшена, пропадає поганий настрій. Я прощаю всім своїм ворогам все, що між нами відбувається. Я знімаю з себе такий тягар. Я сказав би, що психологічно людина лікується. Навіть хворі люди, знервовані стають спокійними, врівноваженими – вода лікує. Вода нам допомагає жити», – переконаний любитель зимового купання.

Він каже, що треновані люди можуть перебувати в холодній воді до 1-ї години, але експериментувати не радить, бо це може зашкодити здоров’ю.

«Є випадки: наші люди купалися і запливали по 100-200 метрів. Я їх зустрічаю в парку і запитую: що трапилося, чому ви не купаєтеся? А вони відповідають: від переохолодження ми захворіли, і лікарі рекомендують більше не займатися», – розповідає пан Данилюк.

За його словами, якщо ви не треновані, перебування в холодній воді не повинно бути тривалим.

«Потрібно зайти, зануритися, не переохолонути, вийти, витертися рушником, тепло вдягнутися. Це є корисно».

Лучанин радіє, що все більше людей захоплюється зимовим купанням.

«Спочатку було так: купалися пенсіонери, старші люди. Але помалу підійшла молодь, ну такі по 40 років, які дивилися і пишалися цими пенсіонерами. І помаленьку почали самі купатися», – згадує луцький «морж».

Більше дивіться на відео: