У Дубаї – найбільшому місті Об’єднаних Арабських Еміратів – увечері 5 січня приземлився секретний літак із Казахстану. Саме там має нерухомість сім’я експрезидента Казахстану Нурсултана Назарбаєва.

Про це повідомляє «Антикор».

Борт E35L літака Embraer Legacy 650, який вилетів зі столиці Казахстану Нурсултан близько 22:00 (за московським часом) 5 січня, приземлився у Дубаї у Міжнародному аеропорту Аль-Мактум. Дані про політ були приховані.

Літак може належати Національній гвардії Казахстану – повідомлялося , що відомство отримало Embraer Legacy 650 у січні 2020 року.

Раніше некомерційна група C4ADS спільно з OCCRP публікувала розслідування, згідно з яким у Дубаї знаходиться незареєстрована нерухомість сім'ї експрезидента Казахстану Нурсултана Назарбаєва. За даними авторів розслідування, резиденції в Дубаї є в ​​онука Назарбаєва - Нуралі Алієва, колишнього керівника Комітету Нацбезпеки Каріма Масімова та зятя Нурсултана Назарбаєва Тимура Кулібаєва.

Нагадаємо, Масімова зняли з посади голови Комітету Нацбезпеки ввечері 5 січня. Про його звільнення стало відомо приблизно одночасно з вильотом борту E35L.

Як повідомляв OCCRP з посиланням на реєстраційні дані нерухомості ОАЕ, Алієв має три резиденції в мікрорайоні Джумейра-Біч Резіденс на узбережжі Перської затоки та ще одну в елітній яхтовій пристані Марина в Дубаї.

Масімов володіє апартаментами у дубайському комплексі Executive Towers та апартаментами в районі Dubai International City, пишуть автори розслідування. Це поряд із аеропортом, де сів борт E35L.

Зятю Назарбаєва, мільярдеру Кулібаєву, належать апартаменти на штучному острові Palm Jumeirah. Там же у грудні команда Олексія Навального знайшла апартаменти у депутата Держдуми, ексглави «ДНР» Олександра Бородая.

Раніше головний редактор «Ехо Москви» Олексій Венедиктов повідомляв , що Назарбаєв готується покинути Казахстан «заради лікування». У липні 2020 року експрезидент Казахстану вже літав на «посткоронавірусну терапію» до клініки свого близького друга шейха Мохаммеда, еміра Дубая та прем'єр-міністра ОАЕ.

Нагадаємо, у Казахстані четвертий день не вщухають протести, спричинені різким підвищенням цін на скраплений газ. Мітинги розпочалися 2 січня у Жанаозені, пізніше жителів міста підтримали у багатьох інших населених пунктах. До вечора 4 січня протести, на які люди здебільшого виходять із політичними вимогами, охопили більшу частину країни. 5 січня протести посилилися, силовики відкрили вогонь по мітингувальниках, є загиблі.

Рада колективної безпеки ОДКБ оголосила, що в Казахстан буде введено «миротворчі сили».

Літаки військово-транспортної авіації повітряно-космічних сил Росії розпочали перекидання до Казахстану своєї частини «миротворчого контингенту».

Полат Джамалов, голова правління московського фонду «Казахська діаспора», назвав введення військ у Казахстан окупацією.