Колишній прем'єр Великої Британії Борис Джонсон у неділю, 23 жовтня, оголосив про відмову брати участь у нових виборах лідера Консервативної партії і, як наслідок, прем'єр-міністра країни.

У заяві, яку поширюють британські ЗМІ, Джонсон заявив, що мав підтримку достатньої кількості депутатів-консерваторів (тобто більше 100), але вирішив, що висувати свою кандидатуру в нинішніх обставинах "буде просто неправильно" і що "не можна ефективно керувати урядом, якщо не маєш об'єднаної партії в парламенті", передає "Європейська правда".

«Я подолав дуже високий бар'єр, маючи 102 голоси підтримки, але дійшов висновку, що це просто невідповідний час», – так Борис Джонсон пояснив, чому зняв свою кандидатуру з прем'єрських перегонів, повідомляє Sky News.
"Я зв'язався і з Ріші Сунаком і з Пенні Мордонт, сподіваючись, що ми зможемо об'єднатися в національних інтересах, хоча ми, на жаль, раніше так і не змогли знайти спосіб досягти цього", – заявив Джонсон.

Також Джонсон зазначив, що не відкидає можливості свого повернення у велику політику.

Таким чином, офіційно на посаду лідера Консервативної партії Британії наразі претендують два кандидати – колишній міністр фінансів Ріші Сунак і лідерка Палати громад Пенні Мордонт. За даними Sky News, Сунак заручився підтримкою 144 депутатів, а Мордонт – лише 24, чого буде недостатньо для висунення кандидатури.

Нагадаємо, що для здобуття номінації кандидат повинен заручитися підтримкою мінімум 100 депутатів від Консервативної партії до 14:00 понеділка. Після цього між кандидатами відбудуться наступні тури голосування онлайн. У разі, якщо лише один кандидат отримає достатню підтримку парламентарів (поки що це лише Сунак), він автоматично стає лідером торі та прем'єром Британії.

Також нагадаємо, прем'єрка Британії Ліз Трасс у четвер, 20 жовтня, оголосила про відставку після шести тижнів перебування на посаді. До 28 жовтня Консервативна партія готується оголосити ім'я нового лідера й, відповідно, глави уряду.