Президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр перебуває в столиці України Києві для зустрічі з президентом Володимиром Зеленським. Зустріч глав двох держав має відбутися ввечері. Штайнмаєр прибув потягом вранці.

Про це повідомляє Spiegel.

Після прибуття до Києва Штайнмаєр сказав:

«Моє послання українцям: ми не просто стоїмо на вашому боці. Ми продовжуватимемо підтримувати Україну – економічно, політично та військово».

Його послання до німців удома було таким:

«Не забуваймо, що означає ця війна для людей тут, в Україні, скільки страждань, скільки руйнувань панує. Ми потрібні народу України».
«Для мене було важливо надіслати українцям знак солідарності, особливо зараз, на цій фазі авіаударів безпілотниками, крилатими ракетами та ракетами», – сказав Штайнмаєр, маючи на увазі свою поїздку.
«Як багато німців, я із захопленням дивлюся на людей тут, в Україні. На їхню мужність, на їхню непоступливість, яку вони виявляють не лише на фронті, а й у містах, які обстрілюють, а також у сільській місцевості».

Спочатку Штайнмаєр хотів зустрітися із Зеленським у Києві минулого четверга, 20 жовтня. Однак він невдовзі відклав поїздку, оскільки Федеральне міністерство закордонних справ і Федеральне міністерство внутрішніх справ, а також Федеральна поліція та інші органи влади, очевидно, мали занепокоєння щодо безпеки.

Як повідомили в Офісі федерального президента, Штайнмаєр і Зеленський тепер хочуть спільно звернутися до німецьких міст і муніципалітетів із проханням вступити в нові партнерські відносини з українськими муніципалітетами в короткостроковій перспективі і допомогти українцям пережити зиму. Вони особливо страждають від руйнування енергетичної інфраструктури в результаті нещодавніх атак російських безпілотників і ракет.

Нагадаємо, 12 квітня Франк-Вальтер Штайнмаєр повідомив, що українська влада відмовилася від його візиту до України. 

Також нагадаємо, у квітні 2022 року посол України в Німеччині Андрій Мельник звинуватив Штайнмаєра в тому, що він поділяє ідею путіна про нібито «відсутність українського народу».

Штайнмаєр свого часу став автором відомої формули, власне умов для виконання Мінських домовленостей, за якою вибори на окупованих в 2014 році частин Донецької та Луганської областей мали б проводитися фактично за присутності російської влади і контрольованих нею бойовиків.