Священник УПЦ МП Святослав Чижук із села Обенижі Турійської громади Волині, відомий своїми неадекватними діями під час переходу храму під юрисдикцію ПЦУ, подав в суд на батька загиблої на фронті медички Олени Созонюк. Вимагає гроші за вигадане побиття.

Про це написала у фейсбуці сестра загиблої Ольга Созонюк.

Нагадаємо, ще у травні парафіяни місцевого  Хресто-Воздвиженського храму на зборах ухвалили рішення про перехід з московського патріархату у Православну церкву України. 

На перших зборах перехід підтримали 90 прихожан.  Проводилися і другі збори, де громада ПЦУ набрала ще більше голосів – 165. Документи завезли в єпархіальне управління, і 15 травня керуючий Володимир-Волинською єпархією ПЦУ єпископ Матфей задовольнив прохання парафіян.

Також реєстраційні документи подали і у Волинську ОДА. Позаяк Хресто-Воздвиженська церква с. Обенижі є пам’яткою архітектури, потрібне було офіційне рішення влади. Поки чекали його і завершення аудиту, богослужіння проводили під церквою.

Тим часом місцевий священик УПЦ МП, колишній настоятель храму о. Святослав Чижук всіляко перешкоджав богослужінням новоствореної громади: відрізав лінію електропередач, вішав замки на ворота, вигукував під час богослужінь, ба навіть бився з прихожанами.

Нарешті, 5 серпня, після 2,5 місяців очікування, громаду ПЦУ зареєстрували. Коли постало питання відчинити храм та дати ключі, о. Святослав Чижук всіляко обзивав парафіян і священника новоствореної громади. 

Тепер Чижук подав у суд на батька загиблої медички 14-ї ОМБр імені князя Романа Великого Олени Созонюк.

«Відкрито говорить, щоб ми виплатили йому гроші, бо він через мого батька втратив церкву, – розповідає сестра загиблої Ольга Созонюк. – Він (Чижук, – ред.) має травму психологічну через нього, бо нібито, з його слів, він (батько Олени, – ред.) його побив, але ні побоїв, ні синців нема. Він сказав, що ми ж отримали гроші за мою сестру Созонюк Олену, яка загинула на війні 3 вересня, то можемо заплатити. Коли Олена була жива і приїхала в село останній раз,  він до неї сказав: «Ти ще жива?!» Вона особисто мені казала це при житті! Скажіть, люди, яким треба бути, щоб таке сказати?! Ким???» Тепер він судиться з моїм батьком, бо він його спровокував словами, цитую: «ти ж за доньку отримав гроші – можеш мені і виплатити, я ж не боюся нікого і нічого, навіть Бога!» – пише Ольга Созонюк.

Чергове засідання у цій справі призначене на 3 листопада.

Сестра загиблої додає, що Чижук у червні вдарив по голові побратима Олени Созонюк після контузії і кричав: «Я рускій поп, вдар мене, я ж за рускій мір».

«Боже, що це робиться?! Моя сестра загинула за Україну, де в Україні з її членів сім'ї рускій поп хоче нажитися грошима, в неї дитина-сирота лишилася!!! Яка потрібна бути людина, що таке робить. Він, цей Чижук, жив 20 років у нас в селі, він прекрасно знає, що мій батько після війни в Афганістані, він не стримує себе в емоціях, і таке робить. Як людина, яка таке робить, може називати себе далі священником?! Як люди в моєму селі 10-15 осіб далі можуть до нього ходити, копати йому картоплю і прославляти руского попа?! Коли в Україні війна!!!» – риторично запитує жінка.

 «Я не знаю, за що борються там наші захисники, коли тут таке робиться!!!» – з гіркотою зазначає Ольга Созонюк.