Керівництво росії більше зацікавлене у загостренні продовольчої кризи, ніж у виконанні підписаних документів. І це, до речі, відповідь усім тим, хто каже про переговори з росією.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні 30 жовтня.

Президент розповів, що у порту Чорноморськ уже завантажене чергове судно, яке зафрахтоване Продовольчою програмою ООН.

«Це балкер, на борту якого 40 тисяч тонн пшениці для Ефіопії – країни, що переживає надзвичайно болісну ситуацію з їжею. Ефіопія на межі голоду. Це проблема не тільки про зростання цін на продукти, а й про фізичну нестачу їжі. Ми готові випустити це судно в море, як і всі інші, що вийшли з портів Великої Одеси за час роботи експортної зернової ініціативи. Але і цей балкер із пшеницею для Продовольчої програми ООН, і інші судна з агропродукцією змушені чекати, бо росія шантажує світ голодом».

Нагадаємо, у суботу, 29 жовтня, влада росії вирішила вийти з зернової угоди, завдяки якій Україна могла експортувати сільгосппродукцію через Чорне море.

«Що світ почув? Що нібито хтось із зерновоза запускає дрони... Спочатку вони говорили про «бойових птахів», потім – про «бойових комах», тепер – «бойове зерно»... Пшениця-вбивця, від якої тонуть російські адмірали. Ну що можна сказати? Реально – хворі люди. Але ці хворі люди знову ставлять світ на межу жорсткої продовольчої кризи. Росія – це єдиний винуватець того, що продукти харчування зараз дорожчатимуть для різних людей на величезному просторі від Західної Африки до Східної Азії. Росія – це причина, чому люди, зокрема, в Ефіопії, Ємені чи Сомалі залишаються із катастрофічним дефіцитом продовольства», – переконаний глава Української держави.

Також нагадаємо, 30 листопада у Міноборони росії заявили, що на підставі аналізу навігаційних модулів морських безпілотників, які атакували кораблі Чорноморського флоту 29 жовтня, припускають запуск цих безпілотників із борту цивільного судна в районі Одеси, яке використовувалося в рамках зернової ініціативи.

Сьогодні 218 суден очікують можливості везти продовольство за експортними контрактами або зайти в українські порти, розповів Зеленський.

«Тиждень за тижнем росія гальмувала зерновий коридор попри свої ж обіцянки партнерам і тепер заблокувала його повністю. Україна зі свого боку зробить усе, щоб експортна зернова ініціатива працювала й надалі. І я дякую всім, хто допомагає нашій державі!» – сказав президент України.