Колишній президент Бразилії Луїз Інасіо Лула да Сілва, який очолював цю країну у 2003-2011 роках, здійснив дивовижне повернення у президентське крісло – він переміг на виборах у неділю, 30 жовтня, чинного президента Жаіра Болсонару.

Про це повідомляє The Guardian.

Після підрахунку 99 відсотків голосів да Сілва, колишній заводський робітник, який 20 років тому вперше став президентом, отримав 50,8 відсотка голосів виборців.

Болсонару, який був обраний президентом у 2018 році, отримав 49,1%.

Таким чином, Лула отримав понад 59 млн голосів проти 57 млн голосів Болсонару.

Прихильники Лули зібралися, аби відсвяткувати його перемогу.

Довідково:

З часів участі в профспілковому русі відоміший не за прізвищем, а на прізвисько «Лула». Пізніше цей елемент був офіційно включений до складу прізвища. Має проросійські та прокитайські погляди.

1989 року засновник Партії трудящих  Луїз Інасіо Лула да Сілва взяв участь у перших за 29 років прямих виборах президента. Тоді він програв у другому турі. Лула спробував щастя у 1994-му та 1998-му роках. І теж безуспішно.

Двері президентського палацу Планалту відчинилися для колишнього токаря-механіка та профспілкового лідера восени 2002 року. На інавгурацію 35-го глави бразильської держави приїхали визначні постаті світового лівого руху: зокрема, Фідель Кастро.

Перший мандат Лули-президента увійшов в історію завдяки значним соціальним досягненням: підвищенню мінімальної заробітної плати, програмі "Сімейний грант" - виділення щомісячної допомоги 12 мільйонам найбідніших сімей Бразилії.

У 2005 році вибухнув перший пов'язаний з його ім'ям корупційний скандал, відомий як "Менсалао": йшлося про схему використання не за призначенням бюджетних коштів для купівлі голосів у бразильському конгресі.

Незважаючи на це, Лулі да Сілва вдається бути обраним на другий термін. 2006-го року. У ході його другого мандата Бразилія увійшла до обраних держав "великої двадцятки" - найпотужніших економік планети, а також стала членом БРІКС - міждержавної освіти, куди окрім неї увійшли Росія, Китай, Індія та ПАР.

У 2010 році, на хвилі популярності наприкінці другого терміну Лула взяв участь у переможній передвиборчій кампанії наступниці Ділми Русеф.

У березні 2016 року вона спробувала врятувати свого ментора від розслідування корупційної схеми нафтової компанії "Петробрас", яка незаконно перераховувала кошти керівництву Партії трудящих, призначивши головою своєї адміністрації. Але федеральний суддя скасував рішення, яке перешкоджає вільному відправленню правосуддя, і Лула пробув у в'язниці 580 днів.

У березні 2021 року Федеральний верховний суд Бразилії скасував усі звинувачення у справах про корупцію та відмивання грошей на адресу Лули, оскільки суддя Серджіу Моро та суд міста Курітіба не мали повноважень судити екс-президента, зробивши це під тиском уряду Мішела Темера.

Лулу відновили в політичних правах, що додало 77-річному політику рішучості прийняти виклик і спробувати щастя кандидатом у президенти Бразилії втретє.