Луцька районна рада передала котельню Луцькій центральній районній лікарні у тимчасове користування до кінця опалювального сезону.

Відповідне рішення депутати ухвалили на черговому засіданні сесії у четвер, 15 грудня.

Директор лікарні Сергій Коновал просив зачекати з цим питанням до 23 грудня. Адже, за його словами, у лікарні значно скорочено фінансування на 2023 рік з Національної служби здоров’я.

«З 35 лікарень на Волині 11 буде збиткових, 7 – ймовірно збиткових. Пакет ковідний у мене, наприклад, мінус 20 мійльонів. Поліклініка – коефіцієнт вноситься 0,5, паліатив – 0,7. Чи ми заробимо ці кошти? На сьогодні не прийнятий бюджет ОТГ, які нам би допомагали фінансувати комунальні платежі. Я цифри не маю. І через те я би просив як керівник це питання перенести до 23 грудня, а тоді повернутися до нього. Якщо ми будемо мати кошти, щоб попередньо спрогнозувати, я готовий її (котельню – ред.) забрати», – сказав Коновал.

Однак ніхто слухати керівника лікарні не став. Більшість проголосувала за передачу котельні лікарні. У тимчасове користування.

Нагадаємо, котельню Луцької районної лікарні Луцька районна рада забрала собі і передала на баланс створеному нею КП «Райтеплобуд», щоб заробляти на опаленні гроші.

Коли ж опалювати лікарню стало невигідно, попри те, що термін дії договору між лікарнею та підприємством, яке керує котельнею, не завершився, КП «Райтеплобуд» листом від 2 грудня повідомило про припинення теплопостачання Луцької районної центральної лікарні з 8 грудня – у зв’язку з відсутністю фінансової можливості закупити паливну сировину.

Також черговим листом від 5 грудня КП «Райтеплобуд» поставив до відома Підгайцівську сільську раду, що у 2023 році надавати послуги з постачання теплової енергії не буде.

Депутати Підгайцівської громади обурені тим, що Луцька районна рада ігнорує вимоги закону та не передає у власність Підгайцівської громади котельню лікарні, а КП «Райтеплобуд» здійснює саботаж.

Підгайцівська сільська рада неодноразово пропонувала Луцькій районній раді передати котельню лікарні у власність громади, як того вимагає закон.

Але керівництво райради не бажає виконувати його норм.

До слова, на сесії 7 грудня 2022 року депутати Підгайцівської сільської ради запропонували Луцькій районній раді передати у комунальну власність Підгайцівської сільської територіальної громади рухоме та нерухоме майно, та об’єкти спільної власності територіальних громад, які знаходяться на її території, а саме:

  • - майно та будівлю котельні, що обслуговує комунальне підприємство «Луцька центральна районна лікарня» Підгайцівської сільської ради (вул. Теремнівська, 100, с. Липини, Луцький район, Волинська область);
  • - майно та будівлю котельні ЗОШ І-ІІІ ст. с. Липини (вул. Центральна, 5 с.Липини, Луцький район, Волинська область);
  • - майно та будівлю котельні ЗОШ І-ІІІ ст. с. Піддубці (вул. Миру, 1, с.Піддубці Луцький район, Волинська область).

Це звернення Луцька районна рада вчергове проігнорувала.