До 1 липня 2021 року Луцька районна рада, згідно із законом, мала би передати майно колишніх трьох районів – Луцького, Горохівського, Ківерцівського – територіальним громадам, на чиїх землях воно розташоване. Проте вона передала не всі об’єкти і не все рухоме майно. Ба більше, навіть продала з аукціону недобудоване 5-поверхове приміщення терапевтичного корпусу Горохівської центральної районної лікарні, вторгувавши за нього «аж» за 1 мільйон 820 тисяч гривень.

Для чого? Щоб витратити ці гроші на утримання чималого штату – 15 чиновників Луцької районної ради.

У Горохові з таким підходом не погоджуються. Горохівська міська рада подала в суд на Луцьку районну раду, аби та передала місцевій громаді належні їй об’єкти і майно, як це передбачено законом. Підготовче засідання у Господарському суді Волинської області у цій справі призначене на 20 грудня. А наразі, до розгляду справи по суті, суд заборонив відчужувати чи передавати комусь 16 будівель, розташованих на території Горохівської громади.

 Судові баталій ще попереду, тож ми вирішили розібратися, хто тут має рацію.

Поділити майно і найжирніші шматки забрати собі

У процесі децентралізації районні ради стали п’ятим колесом до воза. Їх мали би ліквідувати, проте до місцевих виборів 2020 року не встигли. Аби це зробити, потрібно вносити зміни до Конституції. А це процес має тривати не менш ніж пів року, і за зміни повинні проголосувати не менш ніж 300 народних депутатів (так звана конституційна більшість Верховної Ради). Тож парламент ухвалила рішення таки проводити вибори депутатів районних рад. А ті відповідно обрали собі керівництво.

Постало питання: а чим же мають займатися новообрані ради? До 1 липня 2021 року провести ревізію всього майна, яке їм залишилося у спадок від ліквідованих районів, передати це майно громадам і… розійтися.

«Думаю, що потреби в районних радах немає. Але вони вже обрані людьми і передбачені Конституцією», – сказав, відповідаючи на запитання журналістів, голова Волинської обласної ради Григорій Недопад.

Навіть Недопад розуміє, що районні ради вже не потрібні. Тільки по-іншому думає його однопартієць із партії «За майбутнє» Олександр Омельчук, якого обрали головою Луцької районної ради.

«За громадами потрібен контроль, і Луцька райрада може це робити», – заявив Омельчук.

 Не більше і не менше.

Тільки ніде жодним законом це не передбачено. Натомість є норма, яка зобов’язує Луцьку районну раду передати до 1 липня 2021 майно громадам, на яких воно розташоване.

«Ми стали правонаступником усього майна на території Луцького району. Загалом із початку каденції вже передали громадам близько 800 будівель. Це школи, садочки, ФАПи, амбулаторії, будинки культури, бібліотеки. У нас лишилося 34 об’єкти. Частина здається в оренду – на цьому ми заробляємо. Щодо частини депутати повинні визначитися, чи потрібні вони нам. Якщо не потрібні, то ми їх продаємо або передаємо громадам», – каже Омельчук.

Із тих 34 об’єктів щонайменше 7 Луцька районна рада мала би передати Горохівській громаді. Чому? Та тому що 6 із них – це котельні шкіл і лікарні, ще одне – недобудований корпус лікарні.

І передавати потрібно цілісні майнові комплекси, а не так: школу, лікарню – вам, а котельні ми собі заберемо, і ви будете платити нам за тепло, недобудований корпус лікарні продамо, а гроші підуть на зарплати і премії нашим чиновникам.

У Міністерстві розвитку громад та територій розтлумачили: під час передачі поділ майна на частки неприпустимий.

В ефірі ГІТу керуючий справами Луцької районної ради Андрій Лев заявив (на відео з 34:38 хв.):

«Ми, згідно з чинним законодавством, стали правонаступником майна, прав і обов’язків ліквідованих районів. Згідно з бюджетними розмежуваннями, згідно з процесами децентралізації, ми мали і зобов’язані, і передали вже давно всі заклади, які мали передати, які бюджетуються з бюджету. Заклади освіти, охорони здоров’я, культури всім громадам передані. А інше майно ми ввели на баланс КП «Райтеплобуд» і віддали в господарське відання комунального підприємства – займатися господарськими питаннями. Це не було майно Горохівської міської територіальної громади, це було майно Горохівської районної ради. І воно перейшло як правонаступнику Луцькій районній раді».

Тут Андрій Лев дещо злукавив. Тому що котельні, недобудований корпус лікарні входять у майнові комплекси закладів освіти і охорони здоров’я, які Луцька районна рада вже передала Горохівській громаді. Відповідно саме Горохівська міська рада має право ними розпоряджатися, та аж ніяк не Луцька районна рада.

На цьому наголошував в ефірі ГІТу, Юрій Мудрак, начальник юридичного відділу Горохівської міської ради (на відео з 17:20 хв.).

«Районна рада все-таки зобов’язана передати всі об’єкти, які необхідні для функціонування територіальних громад новоутворених, – переконаний Юрій Мудрак. – Якщо це приміщення школи, значить, передається весь майновий комплекс. Це і котельня, і футбольне поле, і приміщення, де надають освітні послуги. Тобто це єдині майнові комплекси. Не можна їх роз’єднувати. Не можна ділити: одні – передаємо, інші – не передаємо. Крім того, я хотів би ще звернути увагу, що діє положення Конституції України. Це стаття 19. Є такий принцип для чиновників і для органів місцевого самоврядування: заборонено те, що не дозволено. Для нас, фізичних осіб, дозволено все, що не заборонено, а для чиновників – заборонено, що не дозволено. Отак у законі не прописано можливість часткової передачі цього спільного майна, тому працівники районної ради не можуть, на нашу думку, так трактувати закон. За це є відповідна відповідальність».


А заступник Горохівського міського голови Олексій Гайдук повідомив, що Горохівська міськрада зверталася за тлумаченням профільного закону про децентралізацію щодо передачі майна у найвищі державні інституції.

«Ми на сьогодні зверталися в Міністерство регіонального розвитку, у профільний комітет Верховної Ради, до розробників профільного закону про децентралізацію, про передачу якраз майна (закон 1009, який говорить, що все майно передається на територіальні громади, на яких перебуває дане майно): протлумачте, будь ласка, оцю позицію, чи можна її трактувати так, чи можна її трактувати так. Всі однозначно говорять, що мали би передати. Тобто тут просто порушення закону», – каже Олексій Гайдук (на відео із 40:16 хв.).

Але в Луцькій районній раді вирішили по-своєму. Вони виставили на аукціон і продали недобудований терапевтичний корпус Горохівської центральної районної лікарні. Як відомо, п’ятиповерховий будинок із будівельною готовністю 54% купило «аж» за 1 мільйон 820 тисяч ПП «Ната-Буд», власник і керівник якого – депутат Волинської обласної ради від партії «Слуга народу» Микола Буліга.

Зупинити аукціон не має права навіть суд. Однак ніщо не заважає Горохівській міській раді подати в суд, щоб той скасував результати аукціону і змусив повернути довгобуд у власність Горохівської громади.

«Стосовно недобудованого терапевтичного корпусу Горохівської центральної районної лікарні, то вимоги закону чітко зазначають, що заклади освіти, культури, медицини до 1 січня повинні бути передані на баланс територіальних громад, у власність територіальних громад, – розповідає начальник юридичного відділу Горохівської міської ради Юрій Мудрак (на відео з 25:47). – Як ми розуміли, Луцька районна рада приймає рішення про передачу нам Горохівської центральної районної лікарні разом із майном. Тут, виявляється, минає місяць, кілька тижнів, і терапевтичний корпус вже випадає із єдиного майнового комплексу Горохівської центральної районної лікарні. Луцька районна рада вважає, що може розпоряджатися цим об’єктом. Хоча там цільове призначення не під будівництво житлових будинків. Це для обслуговування будівель медицини. Не так просто змінити цільове призначення чи відповідний проєкт зареєструвати, погодити його. Тобто тому інвестору, який сьогодні придбав цей об’єкт, буде дуже складно його в подальшому використовувати і міняти його призначення. Терапевтичний корпус також є предметом спору із районною радою. Остаточне рішення прийме суд».

Щодо котелень, то Господарський суд Волинської області до розгляду справи по суті заборонив їх відчужувати в будь-який спосіб, розпоряджатися, передавати у власність, в користування (оренду) третім особам. Це стосується і адмінприміщень колишньої Горохівської районної ради, де працює Горохівська міська рада, а також приміщень 4-х колишніх ФАПів у селах, які увійшли до Горохівської громади.

Луцька районна рада подала на це рішення апеляцію. Але, як зазначив у своїй ухвалі Господарський суд Волині, «оскарження ухвали про вжиття заходів до забезпечення позову не зупиняє її виконання».

«Ми будемо продавати вам з вашої котельні втридорога тепло, а ви нам будете платити»

З котельнею Горохівської центральної районної лікарні (ЦРЛ) взагалі цікава історія. Як розповів в ефірі ГІТу заступник Горохівського міського голови Олексій Гайдук, приміщення, в якій вона розташована, взагалі не числиться як окрема котельня.

«Районна рада прийняла рішення про те, що вона нібито не передала котельню Горохівської ЦРЛ за адресою: вулиця Паркова, 22 разом із земельною ділянкою, – каже Олексій Гайдук (на відео з 32:32 хв.). – Нібито це залишилось у власності КП «Райтеплобуд». Я хочу сказати, що на балансі Горохівської ЦРЛ такого об’єкта, як котельня, не було. Там господарські приміщення, там і гаражі разом, там і пральня, там і інші допоміжні приміщення. Зараз в одному з таких приміщень знаходиться кисневий генератор. Такого відокремленого об’єкта, як котельня, і не було. А в рішенні чітко так прописали. Хто дане рішення готував, як готували, я не знаю, але воно взагалі не відповідає переліку майна, яка було на той час у центральній районній лікарні, здоровому глузду не відповідає і, звичайно, законодавству. Тому що земельна ділянка є цілісна під Горохівською центральною районною лікарнею».

Отже, Луцька районна рада ухвалила рішення про передачу в господарське відання спеціально створеному нею комунальному підприємству «Райтеплобуд» котельню, якої, згідно з документами, окремо просто не існує. Хіба не абсурд?

Але в гонитві за грішми ніхто в Луцькій районній раді на це не зважав.

Далі – більше. КП «Райтеплобуд» запропонувало Горохівській лікарні, що саме воно буде палити в цій котельні дровами (там твердопаливні котли), а лікарня платитиме їй за подане тепло. І загнуло ціну за це тепло у 2,4 разу вищу, ніж воно вартує лікарні, коли вона самостійно опалює свої приміщення.

«Я взагалі не розумію логіки Луцької районної ради і «Райтеплобуду», – говорить заступник Горохівського міського голови (на відео з 29:29). – Це просто щоб вибити кошти з Горохівської територіальної громади. Тому що Горохівська центральна районна лікарня як комунальний заклад Горохівської міської ради фінансується щодо енергоносіїв, щодо утримання з горохівського міського бюджету. Тобто платники податків Горохівської громади мають десь знайти 2 мільйони гривень і добавити до вартості опалення лікарні. Я думаю, ніхто на це не піде. І на сьогодні розпочато вчасно опалювальний сезон».

Єдине логічне пояснення діям КП «Райтелобуд» і керівництва Луцької районної ради – жадоба до грошей. Голова Луцької районної ради Олександр Омельчук любить розкішне життя. Аби всі бачили, що він «крутий», Омельчук навіть придбав за 10 тисяч гривень і встановив на своє авто індивідуальні номери.

З такими забаганками, звісно, йому мало зарплати, яка встановлена для посадовців його рівня. Треба собі премії захмарні виписувати. А звідки їх брати, якщо бюджет Луцької районної ради на 2021 рік за власними доходами становить трохи більше 400 тисяч гривень? А тут ще ж створили аж 15 посад чиновників.

На 2021 рік, за словами керуючого справами Луцької районної ради Андрія Лева, держава передбачила на функціонування апарату цієї ради 1 мільйон 300 тисяч гривень. Це в межах 4-6 посад, та аж ніяк не 15-ти.

«Але це не забороняє районним радам, які більш себе фінансово незалежно почувають, коригувати ці цифри, – стверджує Андрій Лев. – Тобто держава тобі дає 1 мільйон 300 тисяч на рік, грубо кажучи, на забезпечення апарату районної ради. А районні ради вправі коригувати ці моменти».

Звідки ж брати гроші? Поки що витрачають вільні залишки, які утворилися від попередників. Після злиття Ківерцівського, Рожищенського, Горохівського і частини Маневицького району з Луцьким їх назбиралось понад 27,5 мільйона гривень. А далі?

Керівництво Луцької районної ради вирішило: а чому не «подоїти» громади? Мовляв, хай платять за завищеними цінами КП «Райтеплобуд» за тепло для лікарень і шкіл, а ще ж можна деяке майно продати, як-от недобудований корпус Горохівської лікарні. Що не продати – здавати в оренду. Кому? Та тим же громадам.

Наприклад, за використання адмінприміщення, в якому десятки років працює Горохівська міська рада, їй намагалися виставити рахунок на 700 тисяч за рік.

«Зрозуміло, що на таке депутати не пішли і рішення щодо підписання цього договору не ухвалили. Це абсурд», – переконаний заступник Горохівського міського голови Олексій Гайдук.

Він наголошує:

«При тому всьому Луцька районна рада чітко знає, що в нас є договірні документи з Луцькою районною радою про юридичне забезпечення перебування Горохівської міської ради не тільки в цих кабінетах, а у всіх кабінетах, в яких перебувають працівники Горохівської міської ради. Крім того, ми відшкодовуємо повністю енергоносії, практично утримуємо це приміщення».

«І взагалі, позиція районної ради і що стосується їхнього фінансового забезпечення (як вони кажуть, це для їхнього фінансового забезпечення), ну це ж не є ТзОВ, це орган місцевого самоврядування. Вони повинні працювати для економії бюджетних коштів, а не перерозподілу з комунального закладу «Горохівська ЦРЛ» в «Райтеплобуд», – обурюється Олексій Гайдук (на відео з 33:52 хв.).

Як у Горохівської бібліотеки автобус забирали

Ще одна, майже анекдотична, історія з автобусом марки «Yuoyi», який належав Горохівській бібліотеці.

«Цей автобус свого часу було придбано за кошти платників податків колишнього Горохівського району, він перебував у власності Горохівської централізованої бібліотеки, – розповідає начальник юридичного відділу Горохівської міської ради Юрій Мудрак. – Це сьогодні окрема юридична особа, засновником якої є Горохівська міська рада. Це комунальне майно. І минулого року Горохівська районна рада даний транспортний засіб передала в комунальну власність Горохівської міської ради. Міська рада своєю чергою в грудні 2020 року прийняла відповідні рішення, якими даний транспортний засіб прийняла в комунальну власність. Даний транспортний засіб з січня по жовтень цього року знаходиться в Горохові. Але, на жаль, не міг використовуватися, оскільки представники Луцької районної ради намагалися певними методами вплинути на розпорядження даним транспортним засобом».

Як вони це робили?

У березні 2021-го до Горохова приїхав заступник голови Луцької районної ради Сергій Сівак. Він заявив, що Луцька райрада вирішила передати транспортний засіб на баланс комунального підприємства «Райтеплобуд». Забрати автобус Сівак не зміг, бо його нібито заблокували купою бруківки.

Горохівський міський голова Віктор Годик тоді прокоментував:

«За документами, цей транспорт належить централізованій бібліотечній системі, яку разом з майном передали Горохівській міській раді. Відповідно юридично автобус теж у нашому розпорядженні. Я не розумію, звідки у них технічний паспорт і ключі, але, як міський голова, жодних розпоряджень щодо блокування цього транспорту не давав».

І ось 13 жовтня до Горохова приїхали представники комунального підприємства «Райтеплобуд». Уже з документами, що автобус належить саме їм. Вони подалися на територію автопідприємства, де автобус стояв раніше, але там його не знайшли. Тоді луцькі комунальники викликали поліцію та написали заяву про незаконне заволодіння транспортним засобом.

Пізніше Луцька районна рада на своєму офіційному сайті написала, мовляв, за словами очевидців, автобус забрали зі стоянки АТП та відвезли на територію «комунгоспу» заступник міського голови Олексій Гайдук, депутат Жанна Савчук та ще декілька депутатів Горохівської міської ради.

Представники «Райтеплобуду» звернулися в поліцію.

«Автобус є, його не викрадали. Це цивільно-правові відносини. Цей автобус просто перегнали з одного місця на інше. Факт зареєстрований в єдиному обліку заяв та повідомлень про цивільні правопорушення та інші події. Поліцейські проводили перевірку», – розповіла журналістам речниця волинських поліцейських Марина Балдич.

Та голова Луцької районної ради, представник партії «За майбутнє» Олександр Омельчук, ніби він і слідчий, і прокурор, і суддя, в ефірі підконтрольного Ігорю Палиці телеканалу «Аверс» заявив, що посадовців Горохівської міськради покарають.

«У нас викрали автобус, а це 289 стаття частина 2 Кримінального кодексу – від 5 до 8 років ув’язнення, незаконне заволодіння транспортним засобом. Я розумію, що деякі посадові особи Горохівської громади перевезли автобус, бо думали, що він їхній. Їхали на ньому щасливі, думаючи, що ніяких наслідків не буде, але вони не розраховували, що є Луцька районна рада, яка слідкує за законністю прийняття рішень і нікому не дає паплюжити законодавство. Тому ми звернулися в поліцію, прокуратуру, Волинську обласну раду, облдержадміністрацію, і не дамо замовчати цю справу, бо коли люди чинять злочин, тим більше, якщо це посадові особи чи депутати, вони повинні понести за це відповідальність», – сказав Омельчук.

Зовсім по-іншому трактує ці події начальник юридичного відділу Горохівської міськради Юрій Мудрак.

«Не зрозуміло, на якій підставі майно від однієї юридичної особи перекочувало до другої юридичної особи без підписання відповідних документів, договорів, так званої «купчої», як це колись було, – каже Юрій Мудрак. – Міська рада не давала дозволу на розпорядження транспортним засобом. Тобто всупереч закону транспортний засіб було перереєстровано на «Райтеплобуд». І тут немає жодних кримінальних дій ні зі сторони посадових осіб міської ради, ні інших осіб. А, можливо, вбачаються певні неправомірні дії зі сторони осіб, які здійснювали перереєстрацію автобуса у власність «Райтеплобуду». Зважаючи на те, що та перереєстрація була незаконною, сьогодні ми оскаржуємо реєстрацію автобуса на іншу організацію».

Виникає запитання: а навіщо Луцькій районній раді автобус? Щоб продати, а гроші витратити на ремонт свої апартаментів і зарплати й премії своїм чиновникам?

У Луцькій районній раді придумали іншу історію. Аби показати, як вони хороші для людей, тут мають наміри створити депутатські фонди і витрачати їх на лікування тим, хто цього потребує і хто буде звертатися до депутатів. Нічим іншим, ніж підкупом виборців, це не пахне.

Ще одне популістське рішення Луцької районної ради – передати приміщення колишніх ФАПів медичним працівникам, освітянам, поліцейським, «щоб зберегти кадровий потенціал в громадах».

Луцька районна рада ухвалила рішення, яке суперечить здоровому глузду: передати будівлі семи ФАПів громаді, яка до них діла не має. Мова йде про будівлі в селах Журавники, Зелена, Квасів, Лобачівка, Скірче, Стрільче та Ярівка. Так-от села Журавники, Квасів, Стрільче і Ярівка належать до Горохівської громади (за ФАПи у цих населених пунктах Горохівська міськрада теж судиться з Луцькою районною радою), села Зелене і Лобачівка – до Берестечківської, а село Скірче – до Торчинської.

Чому тоді будівлі ФАПів передають Городищенській громаді? Бо її керівництво слухняне і виконає популістське рішення Луцької райради? Бо Луцька районна рада не має законноьго права надавати соціального житла. І в раді це прекрасно знають.

Та передайте ФАПи в ті громади, на території яких вони розташовані, і місцеві ради самі вирішать, як їм розпорядитися своїм майном. Може, вони й справді нададуть будівлі під соціальне житло. Але на чому тоді буде піаритися Омельчук?

Невже вони не можуть помиритися?

Глибоко не вникаючи в суть суперечок Луцької районної ради із Горохівською міською радою, саме таке запитання ставлять волиняни. Могли би, якби не забаганки однієї особи.

Горохівська міська рада нічого ні в кого не просить, вона хоче повернути собі те, що їй належить за законом. А Луцька районна рада, особливо її керівник Олександр Омельчук, хоче показати, хто в Луцькому районі головний.

Нещодавно в ефірі телеканалу «Аверс» він договорився до того, що жителі Горохівської громади помилилися з вибором міського голови.

«Горохівське керівництво вибрало шлях в нікуди і ми не спонукали їх до цього. Вони наказали самі себе. Горохівська громада помилилася із вибором керівництва. Міський голова 20 років при владі – це забагато. Мер має прийти на один термін і показати результат, щоб громада розвивалася, а не занепадала», – заявив Омельчук.

Голова Луцької районної ради, представник партії "За майбутнє" Олександр Омельчук
Голова Луцької районної ради, представник партії "За майбутнє" Олександр Омельчук. Фото – "Сила правди"

Насправді ж на місцевих виборах 2020 року Віктор Годик, який балотувався шляхом самовисування, зареєструвався кандидатом на міського голову і навіть не займався виборчою кампанією, бо захворів на коронавірус. Незважаючи на це, його підтримали 70,25% виборців громади. Найближча переслідувачка отримала тільки 12,16 % голосів.

А все тому, що Годик, який очолює Горохівську міську раду з 2009 року, за 11 років на посаді довів, що він насамперед дбає про мешканців громади, а не про те, які номери на машину собі купити.

До речі, рішення подати в суд на Луцьку районну раду підтримали і представники партії «За майбутнє» в Горохівській міській раді. Бо місцеві депутати набагато розумніші і відповідальніші за своїх партійних бонз із обласного центру.

Горохівський міський голова Віктор Годик
Горохівський міський голова Віктор Годик

І хоч Олексій Гайдук стверджує, що політики в цих суперечках немає, саме вона призвела до такого наступу Омельчука і його команди на Горохівську міська раду і його голову.

За інсайдерською інформацією, після виборів 2020 року деякі керівники партії «За майбутнє» і її сателітів вирішили, що вони можуть вказувати головам громад, кого пропонувати на обрання секретарями рад. Міський голова Горохова не погодився виконувати вказівки людей, далеких від проблем його громади. І більшість депутатів Горохівської міської ради його підтримала.

Але паразити з Луцька вирішили вбити одразу навіть не двох, а трьох зайців: Годика покарати за неслухняність, пожирувати на чужому майні та ще й попіаритися перед виборцями на ньому.

Ми знаємо, що буває з тими, хто побіжить одразу за двома зайцями.

А за трьома?

Святослав ЛЕСЮК (ГІТ)