Розпочинаючи широкомасштабне вторгнення, путін очікував, що швидко завоює нашу землю та продовжить корчити з себе поважного ватажка, повелителя слов’янських народів. Проте саме цим він вирив яму і собі, і усьому своєму народу.

З початком невдач на фронті, на росії почало зростати спочатку обурення, потім злість, відмова, а тепер й зневіра. Росіяни розуміють, що путін не лицар в сяючих обладунках, а смертник, що йде в останню путь, а народ прикований ланцюгом до його ноги. Чим далі, тим більше суспільство розділяється на два табори: тих, хто за війну будь-яким шляхом та тих, хто проти неї з тих чи інших причин.

Наскільки реальною є перспектива громадянської війни в росії, в етері ГІТу обговорили з експертом Українського інституту майбутнього, істориком Сергієм Громенком.

«Якщо ми говоримо про росію сьогодні чи в буквальному сенсі завтра, то ймовірність буде велика, але якщо в трохи дальній перспективі, то, мені здається, вона стала невідворотною. Тому що сьогодні, коли починають закладатися певні умови і структури, які між собою вступлять в протиборство після того, як володимир путін втратить контроль над ситуацією», — передбачає Громенко.

З його слів, на сьогодні існує така група «яструбів», в цілях якої продовження війни в україні до перемоги або до останнього солдата і будь-який вид перемир’я, а тим більше капітуляції будуть для них означати втрату їхньої свободи, статків, які можуть бути напряму пов’язані з війною і цілком можливо життя. Тому ці люди пропагуватимуть продовження війни далі і будуть мати свою суспільну підтримку. З іншого боку існують групи, які могли би виступити за негайне припинення воєнних дій, оскільки їх статки зменшуються, санкції впливають на них найбільше, вони не заляпали свої руки кров’ю і можуть спробувати домовитися із Заходом на якихось певних компромісних умовах.

«Я думаю, що ключове протиріччя між тим, як закінчувати війну якомога скоріше, чи не закінчувати війну, тягати її до останнього, призведе до розколу в російському суспільстві і одна частина обов’язково спробує подолати іншу збройним шляхом. Просто тому що в якоїсь із цих частин, в якихось певних людей і інституцій, не буде іншого вибору — як нав’язати свій порядок денний силою», — висловив свою думку Сергій.

Він підсумував, що після відходу путіна, який зараз слугує арбітром між всіма цими угрупованнями, громадянська війна в росії неминуча.