Військовослужбовець ЗСУ Євген Карась прокоментував санкції, які  Рада національної безпеки та оборони запровадила проти священнослужителів Української православної церкви Московського патріархату.

Своїми думками він поділився в ефірі ГІТу. 

Це запізнілий акт по захисту національної безпеки, але надзвичайно необхідний. УПЦ ФСБ є структурою кримінальною, яка, по-перше, займалася деструктивною діяльністю на релігійному ґрунті, вона перешкоджала українській церкві. По друге, ця російська єпархія вела вербувальну, підривну і терористичну діяльність проти України. Московські попи передавали інформацію, вони вербували, вони займалися підготовкою терактів, приховуванням бойовиків, підготовкою закладок для бойовиків. Займалися вони цим як і в 2014, так і напередодні війни. Третій момент – це просто кримінальна структура. Знищення ФСБшного патріархату призведе до просідання певних кримінальних угрупувань, тому що через цю структуру вони відмивали свої кримінальні кошти. Нагадаю, ФСБшний патріархат трактувався українським законодавством як релігійна структура, не підлягав оподаткуванню, і через нього криміналітет виводив кошти, – зазначив Євген Карась.

Нагадаємо, під санкції РНБО потрапили 10 представників УПЦ МП або тісно пов’язаних з цією організацією.

Зокрема, санкції накладено на українського екснардепа Вадима Новинського, який за сумісництвом є кліриком УПЦ. Під обмеження потрапив намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Петро Лебідь, відомий під прізвиськом «Паша мерседес».