Президент рф володимир путін готується до тривалої загарбницької війни з Україною. Такий висновок зробили експерти Інститут вивчення війни, які проаналізували заяви диктатора під час зустрічі з радою при президенті рф з розвитку громадянського суспільства та прав людини. Перспективи України й росії в ракурсі затяжної війни оцінив експерт з питань безпеки Михайло Самусь

Своїми думками він поділився в ефірі Прямого

За словами експерта, коли мове йде про тривалу війну, то в ній роль грають не так військові дії, як економіка і здатність держави продовжувати нарощувати свій економічний потенціал і переведення економіки на військові рейки: 

В цьому для Україні і для росії відкриваються різні перспективи. Для рф – це посилення санкцій і зменшення можливостей. Скажімо так, золота доба для путінської економіки минула, коли вони отримували величезні гроші з Європи й інших регіонів за свої енергоносії і могли собі дозволити красти й при цьому трохи нарощувати свій військовий потенціал. Хоча, як виявилося, це більше радянські запаси, які путін зараз активно застосовує у війні. В України ж навпаки збільшується допомога, нарощуються можливості щодо отримання більш якісних і потужних систем озброєння, збільшується виробництво радянських боєприпасів калібрів і західних калібрів. Також ведуться переговори про отримання систем озброєння, які можуть ще більше змінити баланс на полі бою для України.

Самусь зазначає, що  путін давно розуміє, що програв війну і для нього сьогодні головне – продовжити своє політичне, а фактично і фізичне життя. 

Він намагається цією війною, вкидаючи в цю топку росіян, втримати хиткий баланс еліт. Війна поки що залишається тим інструментом, який цей баланс утримує. Якщо він хоч на секунду зупиниться – баланс зміниться і його просто знищать, оскільки він втягнув всіх: й економічні еліти, й політичні і криміналітет в цю авантюру, яка уже очевидно закінчилася катастрофою, – додав він.