Теща голови ДСНС України Сергія Крука обжилася майном та капіталом у Рівному, попри зарплату 2 тисячі гривень директора сільського будинку культури Голобської громади на Волині.

Про це йдеться в матеріалі Алли Максимчук на сайті Агенції журналістських розслідувань «Четверта влада».

Сергій Крук все трудове життя працює рятувальником. За більш ніж 25 років стажу він дослужився до генерала-майора служби цивільного захисту. Останні 6 років очолював головне управління Державної служби надзвичайних ситуацій Рівненщини, а не так давно став виконувачем обов'язків голови ДСНС.  

У 2016-му році жінка на ім'я Крицко Тамара Олексіївна замовляє будівництво у мажорному котеджному масиві Макарова-Пржевальського у Рівному. За документами збирається зводити блокований житловий будинок на ділянці №195.

По факту будують котеджі, а ділянка отримує адресу – вулиця Липинського, 13.

Новобудова має такий вигляд. Фактично на чотири квартири. Фото із сайту «Стоград»
Новобудова має такий вигляд. Фактично на чотири квартири. Фото із сайту «Стоград»

Жінка, яка замовила цей зблокований будинок на чотири квартири – Тамара Крицко – на той час 60-річна теща головного рятувальника області Сергія Крука.

Історія співпраці Тамари Крицко зі «Стоградом» не одноразова.

У 2020-му теща Крука засвітилась у будівельній фірмі із групи «Стограду» – ТОВ «Клуб дом захід». У березні того ж року вона внесла до статуту товариства 1 мільйон 150 тисяч гривень, але через п'ять місяців зникла із засновників.

Має теща у цього ж забудовника дві квартири.

Ще у 2013-му вона оформила ймовірно свою першу квартиру у Рівному в одному із перших будинків на вулиці Клима Савура, поряд із колишнім офісом фірми.

В цьому будинку в тещі Сергія Крука з'являється квартира у 2013 році. Фото з гугл-карт
В цьому будинку в тещі Сергія Крука з'являється квартира у 2013 році. Фото з гугл-карт

У 2016-му вона оформляє ще одну квартиру у цього ж забудовника – у новобудові на Міцкевича, 130.

В цій новобудові теща Сергія Крука теж купила квартиру
В цій новобудові теща Сергія Крука теж купила квартиру

Обидві квартири однокімнатні, площею по 47 квадратів.

Є у тещі Крука ще одна квартира. Уже не від «Стограду». Придбала вона її порівняно нещодавно – у 2019-му. Вона у самісінькому центрі міста – на проспекті Миру, 4. Її площа 65 квадратів.

Збудований зблокований будинок на чотири квартири, три квартири в обласному центрі та мільйонний капітал: теща Крука Тамара Крицко, здавалося б, повинна була вести серйозний бізнес. Але його немає.

Тамара Крицко мешкає і працює у селі Поповичі на Волині. Там народились її діти, там вона активна учасниця життя села. У тому ж селі вона керувала профспілкою. І у тому ж селі вона, як виявилось, директорка сільського будинку культури.

Ось фото Тамари Крицко із фейсбуку:

Ось вона сайті Голобської громади у 2018-му році творчому звіті колективів села (на фото друга праворуч).

Фото із сайту Голобського громади Ковельського району Волинської області
Фото із сайту Голобського громади Ковельського району Волинської області

До складу цієї громади входить село Поповичі. У 2019-му на порталі відкритих даних оприлюднили довідник установ, які підпорядковуються Голобській громаді. Там же і вказано, ким працює теща Крука.

В середньому директорка сільського клубу села Поповичі та теща Крука «на руки» у 2021-му отримувала трохи більше 3 тисяч гривень в місяць. У минулі роки, звісно ж, було менше: в середньому 2 тисячі гривень на місяць.

І попри це вона купує квартири, бере участь у будівництві і вносить мільйон гривень до капіталу будівельної фірми. І це все у Рівному, де працює її донька та зять, а не у Поповичах, чи хоча б Ковелі, поблизу з яким Тамара Крицко живе.

А щоб було більш зрозуміло, хто може вести бізнес та обживатися майном замість Тамари Олексіївни – ось вам факт.

2020-го Тамара Крицко зареєструвалась підприємицею. Основним видом діяльності вказала діяльність страхових агентств і брокерів.

І загадковим чином, при реєстрації вказали контакти її доньки та дружини Сергія Крука – Олени: номер телефону та електронну пошту [email protected] – ім'я, абревіатура МНС та дата народження старшої доньки Круків.

Окрім квартир тещі, Круки обжилися будинком матері Сергія у більше ніж 200 квадратів у селі Вересневому, в околиці Рівного.

А також дачею в селі Нова Українка 16 кілометрів від Рівного біля соснового лісу. Дача зареєстрована на Олену Крук.

Дерев'яний будинок в Новій Українці, неподалік соснового лісу – дача Олени Крук. Ділянка на 5,6 соток землі відділена від сусідів, яким продали частину ділянки, шеренгою з туй
Дерев'яний будинок в Новій Українці, неподалік соснового лісу – дача Олени Крук. Ділянка на 5,6 соток землі відділена від сусідів, яким продали частину ділянки, шеренгою з туй

Дружина Крука Олена їздить також на чужому Volkswagen Tiguan 2019-го року, яке коштує мінімум півмільйона гривень.

Сам Крук за реєстром має тільки одну квартиру в п'ятиповерхівці на вулиці Польовій у Рівному, яку купив у 2005-му, згідно даних реєстру.

Хоча розмір його зарплати на той час показує, що йому заледве вистачило б коштів на оренду квартири, не те, що на придбання.

Автівка Volkswagen Tiguan 2019-го року, на якій їздить Олена Крук, належить бізнесмену з Клеваня Руслану Букаті. Він – власник фірми «БРВ Лістранс» (лісопильне та стругальне виробництво) та близько десятка вантажних і легкових авто.

Підприємцем, серед найближчих родичів, якийсь час був батько Крука – Іван Антонович. ФОПом він був зареєстрований із 2006 до 2013-го року. Ще він серед співвласників (33%) оздоровчого комплексу «Стародуб» у селі Бронники Рівненського району, який зареєстрований у березні 2012-го року і наразі перебуває на обліку в податковій «як такий, що припиняється».