Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатами в народні депутати на проміжних виборах в окрузі №206 на Чернігівщині 8 осіб. Серед них – лучанин, менеджер з розвитку громадської організації «Громадянський Рух «Свідомі» Євгеній Мікоян.

Нагадаємо, довибори у Верховну Раду на Чернігівщині відбуваються у зв’язку зі смертю депутата Антона Полякова.

Реальним кандидатом на перемогу в цьому окрузі політологи називають висунутого партією «УДАР» секретаря Чернігівської міської ради Олександра Ломако, людини мера Черкас Владислава Атрощенка.

До речі, в раду також балотується однофамілець міського голови Володимир Атрощенко – безробітний із Харкова.

Що цікаво, жодна із парламентських партій не висунула на цих виборах своїх кандидатів. Крім «УДАРу», є серед претендетів висуванці партій «Народовладдя», «Демальянс», «Партія українського народу», «Собор», «Свідомі». Ще два – самовисуванці.

Що ж робить у цій компанії лучанин, якого не те що в Чернігові, в Луцьку мало хто знає? І навіщо партії «Свідомі», яка навіть не змогла назбирати кандидатів на вибори у Волинську обласну раду 2020 року, участь у парламентських виборах?

Сам Євгеній Мікоян у коментарі підконтрольному засновнику партії «Свідомі» Андрієві Покровському інформагентству «Конкурент» пояснив участь у цих виборах так:

«Оскільки народні депутати представляють усіх громадян України, а не мешканців окремого округу, тому ми прийняли рішення взяти участь у цих виборах. Через участь у цих виборах ми прагнемо вийти за межі Волинської області та донести свої позиції до мешканців усіє України», – зазначив кандидат у народні депутати України Євгеній Мікоян.

Насправді, як пише Рух «Чесно», довибори – це шанс для локальних партій подати кандидата і заплатити менші кошти за заставу, ніж чекати наступних парламентських виборів, де треба буде висувати кандидатів по всій країні.

Для розуміння, на чергових парламентських виборах партія, яка має намір брати в них участь, має заплатити одну тисячу мінімальних зарплат (станом на сьогодні це 6 мільйонів 500 тисяч гривень). Це у 100 разів дорожче, ніж подати кандидата по одному округу і зберегти реєстрацію.

Адже, як передбачає закон України «Про політичні партії», ті політичні структури, які впродовж десяти років не брали участь у загальнонаціональних виборах (президентських чи парламентських), у судовому порядку мають бути ліквідовані.

За кілька років мажоритарна система, коли можна висувати одного кандидата на окрузі під час парламентських виборів, може зникнути, бо Виборчий кодекс, ухвалений у 2019 році, передбачає вибори до Верховної Ради лише на пропорційній основі. Хоча й можливі варіанти повернення мажоритарки.

Та все ж ризикувати Покровському не хочеться, тому й делегував Мікояна на Чернігівщину.

До речі, мабуть, саме з таких міркувань на проміжних виборах 15 березня 2020 року в окрузі №179 у Харківській області кандидатом в депутати балотувався киянин Олег Голтвянський, висунутий політичною партією «Патріоти Волині».

За даними YouControl, політична партія «Патріоти Волині» зареєстрована 5 листопада 2010 року. Щоправда, тоді вона мала назву «Твоя Україна» і була зареєстрована за адресою: м. Донецьк, Калінінський район, бульвар Шахтобудівельників, б. 19, кв. 61. З Донецька до Луцька партія перекочувала й отримала нинішню назву («Патріоти Волині») 12 вересня 2019 року. Зі зміною назви змінилася й адреса: м. Луцьк, вулиця Ковельська, 2, офіс 2.

Довідково.

Політична партія “Громадянський рух “Свідомі” у березні 2019 року була перейменована з політичної партії “Українська патріотична партія”.

У січні 2020 року керівником партії став Тарас Шкітер, який є співзасновником громадської організації з однойменною назвою та інтернет-видання “Конкурент”.

Засновники партії: Андрій Володимирович Покровський, Тарас Ігорович Шкітер і Павло Володимирович Павлюк.