Військові прокурори хочуть заборонити агрокомпанії володимирського бізнесмена і тричі кандидата у народні депутати України Сергія Ковальчука «Луга-Нова» засівати 873 гектари земель оборони.

Про це свідчить позов Волинської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері, інформує «Сила правди».

Договір про спільну обробку землі на території Оваднівської, Білинської сільських рад і Устилузької міської ради у 2017 році уклав квартирно-експлуатаційний відділ на той час Володимира-Волинського (нині – Володимир). Спочатку переможцем конкурсу стало фермерське господарство «Західний Буг» місцевих братів-бізнесменів Сергія та Миколи Юнаків. Останній був депутатом Володимирської міської ради п’ятого скликання (2006-2010 рр), двічі кандидатом на посаду міського голови Володимира (у 2015 та 2020 роках), двічі кандидатом у народні депутати (у 2014 та 2019 роках), а на місцевих виборах 2020-го як представник партії «Слуга народу» знову став депутатом Володимирської міської ради. Сергій Юнак – депутат Волинської обласної ради від партії «Слуга народу» із 2020 року. Балотувався в облраду і у 2015-му, але безуспішно.

Господарство «Західний Буг» запропонувало найвищу плату – 3,4 тис. грн за гектар. На другому місці опинилася пропозиція дочірнього підприємства «Агрофірма «Луга-Нова» ПП «Універсам», яке належить одному з найбагатших бізнесменів Володимирщини, тричі кандидату у народні депутати України (у 2002-му, 2012-му та 2014-му) Сергію Ковальчуку – 3,3 тис. грн.

Через рік суд визнав недійсним договір КЕВ Володимир-Волинського і ФГ «Західний Буг» – компанія невчасно подала документи на участь. Нову угоду на спільну обробку земель підписали з компанією «Луга-Нова».

У прокуратурі стверджують, що така діяльність не відповідає цільовому призначенню земельних ділянок, які належать до земель оборони. Також КЕВ не отримав погодження органів місцевого самоврядування та порушив порядок Кабміну.

Схожі справи розпочала прокуратура і на Миколаївщині. Там правоохоронці подали шість аналогічних позовів щодо земель КЕВ Миколаєва. Один з них суд вже задовольнив і анулював договір на обробку 1 тис. га. Всього ж в Миколаївській області в оренді знаходиться майже половина площі військових полігонів. До того ж практично всі угоди КЕВ Миколаєва уклав без проведення конкурсу – через це вартість оренди землі військових нижче ринкової.

Національне агентство із запобігання корупції називає договори про спільну сільськогосподарську діяльність схемою тіньового обігу державної землі. За ними найчастіше ховається фактична оренда.

Військовий експерт-аналітик Незалежної антикорупційної комісії Олександр Саєнко зазначає, що через прогалини у регулюванні таких угод та їхню непрозорість існують корупційні ризики.

«Інформації про такі договори немає в жодному реєстрі, тому перевірити, хто саме обробляє землі та на яких умовах, неможливо. При цьому може бути, що посадова особа за неправомірну плату або відсоток від прибутку укладає договір спільної діяльності для обробітку земельної ділянки з окремим суб’єктом господарювання», – каже Олександр Саєнко.

Також експерт вважає, що доцільно на законодавчому рівні передбачити можливість укладання договорів у вигляді сервітутів – з обмеженим правом користування земельними ділянками або їх частинами.

«Таке правове оформлення цих відносин дозволить отримувати надходження до держбюджету як плату за користування сервітутом та одночасно залишити ці землі у державній власності. Це нівелювало б корупційні ризики у сфері використання земель оборони для сільськогосподарських потреб», – каже Саєнко.

До слова, земельний банк ДП «Агрофірма «Луга-Нова» становить 5,6 тис. гектарів, а ФГ «Західний Буг» – 6 тис. гектарів. За офіційними даними керівник останнього Микола Юнак на безуспішну виборчу кампанію за посаду міського голови Володимира витратив 112 тисяч гривень. У 2019-му безуспішна виборча кампанія до Верховної Ради йому обійшлася у 97 тисяч гривень.